Skip to content

BYGDEÅ MEJERI – Västerbotten

24 april, 2018

Foto: BygdeBildDatabas (1950)
SAMLINGSPLATS I SOCKNEN

Kyrkan, Skolan, Stenmyrvallen, Mejeriet, Posten, Normans, Konsum var viktiga mötesplatser i Bygdeå socken. Fram till 1960-talets början fanns i Bygdeå ett av VSM:s mejerier beläget mitt i Skinnarbyn (VSM: Västerbottens läns Södra Mejeriförening). Den epok som skildras i artikeln nedan berör tiden 1938-1964.

BYGDEÅ MEJERI – VSM från 29 januari 2007 publ. 2018-04-24 med några kompletteringar.

Dag Selander
Editor Bygdeå Blog

MJÖLKEN & MEJERIET Över 600 bönder levererade ungefär 30,000 kg mjölk per dag, sju dagar i veckan. Av 4,000 kg mjölk tillverkades Svecia 45+, kryddad Svecia, alternativt Västerbottensost 50+ dagligen. Mejeriet var öppet med invägning och löpande arbete också söndagar, förutom smör- och ostproduktionen. Den övriga produktionen bestod av smör och messmör. Antalet arbetare för driften bestod under senare tid av 7-8 personer. Under perioden när det också fanns mejeriskola på Bygdeå mejeri var det sammanlagda antalet verksamma på mejeriet mellan 12-15 personer.

PRODUKTION
* Mjölk (3%)
* Skummjölk (0,5%)
* Kärnmjölk (motsv. filmjölk)
* Grädde (27%)
* Ost: Svecia 45+, Svecia krydd 45+, Västerbottensost 50+
* Smör (0,5 kg)
* Messmör (250 gr)

Produktionsledning: mejeriföreståndare, ostmästare, smörmästare

INFRASTRUKTUREN
Ansvariga för mjölktransporterna var åkarna Hilding Hammarberg, Djäkneboda, Adolf Gradin, Öndebyn, och Hugo Nilsson, Skinnarbyn, samt en del bönder som själva körde sin mjölk. Under tre decennier verkade här Runo Selander, mejeriföreståndare, och Alex Jonsson, ostmästare, samt ett antal mejeriarbetare under kortare och längre perioder.

MEJERIETS PERSONAL
Ett flertal av medarbetarna från mejeriepoken med namn och korta kommentarer (se Fotnot nedan!):

Valborg Edström lagade mat åt personalen under många år. Till en början under en kortare period hade Valborg Selander hand om den uppgiften.

I mjölkbutiken arbetade Therese Essevik, Siv Andersson, Gun Bergström, Elvira Bergström, Gerda Höglund och Gunborg Jonsson, gift med Alex Jonsson.

Från 1944-1949 Ystare Nisse Brohlin.

John-Gustav Edström 1944-1947 som var ystare och smörare. Han dog vid bitmaskinen av smör när han fick ström genom kroppen i juli 1947.

Olle Nilsson, Karin Egemark, Torsten Nilsson.

Som efterträdare till John-Gustav kom Artur Svarte, från Norge. Han fanns på mejeriet fram till 1957. Artur gjorde bl.a. starkt intryck på byborna genom sitt norska kunnande i backhoppning.

Maskinist Lennart Eriksson gick under namnet ”Halleluja” (var förmodligen pingstvän). Blev senare föreståndare för mejeriet i Örnsköldsvik.

Alex Jonssons medhjälpare vid ystningen var Erling Bäckström – som senare blev ystare och gjorde ost på mejeriet i Umeå, på Ersboda – , Rune Edström, Sverker Rosengren, Sören Andersson, Bo Egon Andersson som verkade också som skummjölksvägare.
Alex Jonsson flyttade efter nedläggningen till Ånäset och sedan till Röbäck.

Yngve Persson kom som smörmästare. Han var avlösare som ystare i Bygdeå och blev sedermera rikskänd som Mr Västerbottensost i annonskampanjer. Han flyttade till Bjurholm och jobbade där efter nedläggningen i Bygdeå.

Maskinist Nisse Olofsson, som sedermera flyttade till Stockholm.

Erland Dahlgren som omkom på motorcykel på väg till Skellefteå.

Kalle Lindh och efter honom kom Bengt Österlund

UTE & INNE
På bilden längst upp under rubriken syns t.v. Hugo Nilsson och hans lastbil och framme vid utvägningen en bonde med häst och vagn. T.h. på bilden syns Gunborg Jonsson utanför fönstret till Mjölkbutiken som hon basade för under många år. Bilden är från tidigt 1950-tal. På bildens andra våning mot vägen fanns en lägenhet där Alex & Gunborg Jonsson med sonen Lage bodde. Dessförinnan bodde Runo & Valborg Selander i våningen och deras son Dag Roland föddes. Intill mejeriet byggdes en föreståndarebostad som togs i bruk 1944 och där sonen Ulf föddes 1945.

När Bygdeå mejeri lades ned vid 60-talets början fortsatte AB Träbiten sin verksamhet under ledning av Uno Isberg

VISSTE DU att… Västerbottensosten var (och är) en stor exportprodukt till bl.a. USA. Idag tillverkas denna ost enbart vid Burträsk mejeri, där den en gång inledde sin historia. Senare tillverkades Västerbottensosten vid länets samtliga mejerier, bl.a. i Bygdeå, Ånäset, Flarken och Röbäck. De bästa produkterna från den här tiden 1939-1960 kom från Bygdeå mejeri.

KÄLLOR:
Foto Bygdeå mejeri Bygdeå Bild Databas
Uppgifter medarbetare personal: Gunborg Jonsson

MERA om:
* Bygdeå socken på BygdaNet
* Osttillverkning Ostforum
* Om mejerskan Ulrika Eleonora i Burträsk

Västerbottensost från Burträsk
Foto: Ostens Hus, Burträsk

Fotnot
ANGÅENDE UPPGIFTER OM PERSONAL Tacksamt tas namn och kommentarer emot, eftersom listan med namn på anställda inte är heltäckande. Skriv gärna in dina uppgifter under Kommentarer här nedan…

/LJ, GJ, DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: