Hoppa till innehåll

Ferdinand Boberg 1924 och Portlidret vid Bygdeborgs kaptensboställe

11 januari, 2010

BYGDEÅ HEMBYGDSFÖRENING har på sin hemsida dels ett foto och dels en tecknad bild av portlidret från 1960 vid Bygdeborgs kaptensboställe. Teckningen är gjord av Ferdinand Boberg år 1924.

PRESENTATION Ferdinand Boberg. Se också en mycket intressant artikel om F. Bobergs ”Svenska bilder”

Se: Bygdeå 1924 och I Ferdinand Bobergs fotspår

FERDINAND BOBERG gjorde således en rundresa i Västerbotten 1924. Bland annat besöktes Burträsk och Bygdeå.

Det nämndes att många av de monument, som Boberg ritade av, sedan försvunnit. Dit hör bl.a. den ur kulturhistorisk och även estetisk synpunkt så värdefulla kyrkstaden i Burträsk, Lappland. Den besökte Boberg sommaren 1924 och gjorde en hel rad förträffliga teckningar, vilka nu äro oskattbara dokument. Från den resan, som gynnades av sällsynt vackert väder, berättar hans maka: ”Bob ser jag än här, än där, fyllande blad efter blad. Hans entusiasm över denna trouvaille – om vilken vi ha hört talas utan att kunna få en föreställning om dess utomordentliga betydelse och omfång är gränslös, nästan rörande. Underbart är att han efter snart 10 års omänskligt nötande på begåvning, entusiasm och vilja har bibehållit dem fungerande, snarare crescendo än diminuendo. Därtill fysiken som står bi, nerver, ögon, hjärna! Så som alltihop för vanliga begrepp överanstränges! Men en överansträngning som varat i 10 år utan att märkas, den finns det ju ingen anledning att taga hänsyn till. Hans ytterst spartanska levnadssätt, som vad födan beträffar gränsar till svältkur lyckades honom – och jag måste ge mig för resultatet…”
Då och då skymtar en underbar naturskildring, så infogad i resedagboken, att man tycker sig sitta med i bilen på väg mot fjärran mål i nordanskogen: ”Obetalbar den känsla av välbehag, som fyller varje vindling av hjärnan, varje por i kroppen, då man sätter sig upp i TussirulIan med en sådan Gudadag framför sig! 15 mil till Arvidsjaur. Gles bygd, några byar, mest skog. Så den doften! Kåda och barr och i myrarna dvärgbjörk. Stark kryddoft, snöfjäll. Och ibland komma vi in i en zon av linneadoft – slut ögonen och andas djupt!
Som om Vår Herre tyckte vi kunde behöva litet omväxling släpper han lös sin fårahjord på bete i det blå. Ulliga, bulliga, silvervita sprida de sig över hela himlavalvet, stora tackor och små, små lamm, men ingen illasinnad gumse. Lätta sommarskyar, skinande mot en eter av djupaste, renaste turkos, långsamt seglande fram i den vindstilla luften, upplösande sig, förenande sig till evigt nya former…”

Källa: ”Svenska bilder” ur Bobergiana, anteckningar av och om Anna och Ferdinand Boberg

REFLEKTION

Tänk vad ett portlider kan berätta om socknen och Sveriges historia…

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: