Hoppa till innehåll

General Semjon Stepanovitj Gotovtsov stupade i Sävar och begravd i Bygdeå

27 december, 2009

KYRKOHERDE i Bygdeå under krigsåret 1809 var Jonas Genberg som också fick ta hand om begravningen av en dödad rysk general på Bygdeå kyrkogård. Mot en ersättning av 75 rubler skulle en gravsten med inskription ordnas. Den stupade ryssen var generalmajoren och riddaren SEMJON STEPANOVITJ GOTOVTSOV, som dödades i strid den 19 augusti 1809 vid Sävar.

Gravstenen finns vid ingången till Bygdeå kyrkas sakristia.

Inskriptionen på gravstenen översatt till svenska ska vara: ”Här vilar stoftet av generalmajoren och riddaren Semjon Stepanovitj Gotovtsov som dödades på slagfältet mot de svenska trupperna år 1809, den 7 augusti, vid orten Sävar. Hans liv var 40 år, 7 månader, 7 dagar.”

Inskriptionstexten översatt till svenska har fram tills revideringen 2004 varit denna:

”Här vilar kroppen av generalmajoren och riddaren Semen Stefanofs son Gotofsof, vilken dödades på slagfältet, som stod mot de svenska härarna den 7 augusti 1809 vid Sävar. Han blev 40 år, 7 månader och 7 dagar”. Se: Ehrnfred Gravallius i Ratan 21 augusti.

Se artikel angående den reviderade översättningen av Thomas Rosén i MT-nytt Nr 4 / 2004 Språkfel huggna i sten, sid 2 pdf

Generalens namn var alltså Semjon Stepanovitj Gotovtsov (och inte Semen Stefanofs son Gotofsof).

Artikeln av Thomas Rosén förklarar översättningsproblematiken och ger intressant kunskap:

  • Datumet 7 augusti är den gamla ryska kalenderns datum för 19 augusti.
  • Gravstenen, som är av rödbrun kalksten har bekostats av officerare vid den ryska armén och skickats till Bygdeå.
  • Stenen stod på sin plats fram till 1994 då den ersattes av en kopia ”tillverkad efter original” av företaget Norrsten i Burträsk.
  • Ursprungsstenen förvaras idag i klockstapeln.
  • Stenens bokstäver motsvarar rysk skrivstil sådan som den såg ut i början av 1800-talet.

* Vem var denne Semjon Stepanovitj Gotovtsov?

Trots att han var generalmajor har han inte efterlämnat särskilt många spår i uppslagsböckerna, skriver Thomas Rosén. Man finner honom dock i listor över riddare av S:t Georgsorden (instiftad 1769), det dåtida Rysslands högsta militära utmärkelse. Sannolikt tillhörde han en adelssläkt med rötterna i Kostromaguvernementet.

Medan han fortfarande var överste och chef för det Azovska skytteregementet tilldelades Semjon Stepanovitj den 26 april 1807 S:t Georgsorden, av fjärde klassen, för att han tappert lett ett bajonettanfall mot franska trupper vid Preußisch-Eylau och därvid blivit sårad.

FÖR ATT något uppleva den ryska och ortodoxa sfären kan vi ta del av en ortodox minnesgudstjänst (090823) intill Umeå kyrka för de fallna i kriget 1809. Språket är kyrkslaviska och det är fader Mikael Salgrin, Ryska kyrkan, Moskvapatriarkatet i Sverige, som är officiant.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: