Skip to content

1809 i mobilen kommer i testversion i höst

28 oktober, 2009

1809 i mobilen

BESÖKSMÅL relaterade kring 1808- 1809 års krigshändelser ska göras mer kända och tillgängliga genom en digital guide som ska kunna användas via webbläsaren i mobiltelefonen.

Guiden ska i steg ett ge vägvisning till och information om bl.a. 1808-1809 års krig. Man ska kunna få upp en karta över exempelvis Ratan och både läsa och lyssna om vad som hände men även få information om exempelvis matställen i närheten. Guiden ska helt enkelt underlätta för turister.

Syftet med guiden är att öka intresset för besöksmål i Övre Norrland och ge mervärden när man är på plats. På så vis ökar turismen och det gynnar olika näringar som är kopplade till turismen, till exempel restauranger som Tullgården i Ratan, säger EWA FORSMAN, som är Robertsfors representant i styrgruppen för projektet. Men det som gör projektet ovanligt är att guiden ska bygga på öppen källkod. Tanken är att den ska vara öppen för andra som vill lägga till information och som därmed kan anpassa guiden till andra besöksmål.

En första testversion är tänkt att tas fram i höst medan den första färdiga versionen ska komma till sommaren, skriver Lars -Göran Halvdansson. Läs hela artikeln ”1809 i telefonen” på Nättidningen Mellanbygden Nr 17 2009 (pdf)

LÄS också om FREDRIK PALM vid Humlab vid Umeå universitet: Slaget vid Sävar med GPS. Men Ratan, då?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: