Skip to content

Kyrktaket reparerades 2002 med ryskt virke av finsk kyrktaksexpertis

5 oktober, 2009

Bygdeå kyrktak 2002 VM 2002 nr 8

DEN STRONGA KVARTETTEN takarbetare, som högt ovan mark rivit bort gammal sprucken kyrkspån märkta av tidens tand, är det finska teamet Jakko Tiilikainen, Juhani Järvinen, Tommi Martensen och Juho Nivala.

MELLVIN JONSSONMellanbygden berättar intressant om kyrktaksreparationen 2002.

”Trots att många spån på grund av vädrets makter nötts ner till halva sin ursprungliga tjocklek samt urgröpta med djupa sprickor är det svårt för männen uppe på det mycket branta taket att få loss dem med kofoten.  Den gamla smidda spiken tycks vara ovillig att lämna sitt underlag rotbrädan fastän många av dem också måste bytas ut, ersättas av nytt friskt virke. Losstagning görs med hjälp av motorsåg samt kofot.

VANHAT TALOT OY KEURUU heter företaget från Finland som utförde arbetet. Vanhat Talot OY står för Gamla Hus AB. Och KEURUU är företagets hemvist, 50 km väster om Jyväskylä.

Företaget använder hårdvuxen fura från Ryssland till sina spån. Timret sågas till 1×6 tums bräder, dessa kapas i längd 90 cm, hyvlas på ena sidan, behandlas för hand samt i maskin, formas till den kilformade ”brädlapp” som heter, stav eller kyrkspån. Förborras med ett hål, för att motverka framtida sprickbildning. (De gamla hade upp till tre hål) Kanske inte förborrade och därför en grogrund för sprickbildning… Innan de nya spånen är helt klara för leverans läggs de i tjärbad där de får ligga tills träet är mättat, för att slutligen bli ett nytt tak på Bygdeå gamla kyrka. Fastspikade med specialbehandlad klippspik av fyra unga män med finskklingande namn.

– Så kan verkligheten vara i det nya gränslösa Europa med virke från Ryssland, fabrikation i Finland, arbetsplats i Sverige, avslutar Mellvin Jonsson, Skinnarbyns nestor och korrespondent.

REFLEKTION

Sju år efter kyrktaksreparationen 2002 är det intressant att konstatera anknytningen till Märkesåret 1809 och 200-årsminnet år 2009, när Mellvin Jonsson skriver om det ryska virket, den finska byggexpertisen och Bygdeå kyrka. Historiens vingslag passerar revy med Mellvins text i 1809 års kombattanter Ryssland och Sverige och där Finland uppnår självständighet.

KÄLLA Mellanbygden 2002 Nr 8 sid. 13 Mellvin Jonsson, Kyrktaket, unik byggplats (pdf)

FOTON

Se följande två artiklar med ett stort antal foton från reparationen 2002:

* Ulf Forsberg

* Ballongfärden

/Dag Selander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: