Skip to content

Medeltids- och nutidshistoria gör sig påmind vid kyrkorenoveringen 2002 – Foton: Ulf Forsberg

21 september, 2009

Bygdeåfotografen ULF FORSBERGUlfspicture.se medverkar med följande 14 foton och åskådliggör därmed  kyrktuppsuppsättning och renoveringen av kyrkan (takläggning, målning etc) under året 2002.

Samtidigt påminner kyrkans historia från olika epoker vår nutid om gjorda erfarenheter och kunskaper samt samhörighet med vår tid.

0017

Alla foton (C) Ulf Forsberg

Ställningar och stegar har snart gjort sitt. Renoveringen som beskrivs nedan är snart avslutad. Uppe på taket och på ställningen t.h. ser vi två av flera medarbetare som gjorde arbetet.

0016 KYRKTAKET Här uppifrån taknocken får man en uppfattning om höjden som arbetarna arbetar på. Klättrande uppför stegen syns Stefan Nilsson. Nere på marken t.h. syns Soluret.

Intill Soluret görs också utgrävningar under året, berättar Walter Asplund, och fortsätter: –  ”Man kunde skönja konturerna av en smal dörr tillhörigt den äldsta kyrkans vapenhus, enligt byggnadsarkivarie Annika Lindberg. Den ursprungliga första kyrkan skulle enligt biskop Bilberg vara från 1169” (se avslutande not nedan).

Att skorna tillhör fotograf Ulf Forsberg torde var och en förstå.

0004Här ses resterna av det nedtagna gamla kyrktaket (från 1840-talet) som ersattes helt och hållet på södra sidan med nya kyrkspån. Den norra sidan behövde bara delvis renoveras med nya kyrkspån.

0011

En av medarbetarna från Finland säger: – Ja, så här ser kyrkspånen ut på nära håll.
0019

De nya kyrkspånen – som förvarats i tjära från Finland – är äkta råvara från finsk skog.

0018DALPILARNA Den ena kortsidans Dalpilar har fått sin beskärda del av renoveringens förnyelse.

0020DRAKHUVUDET på väg uppför stegen med finsk hjälp.

0010Drakhuvudet installeras på plats

0013 Drakhuvudet från 1741.

KYRKTUPPEN sattes upp med slanor delade upptill, enligt Stefan Nilsson som fortsätter att berätta:

– För att skydda förgyllningen från repor användes smal skumplast. På så sett fick vi ett lagom tryck för att hålla fast tuppen då den skulle sättas på plats med en del precision ca 3 m ovanför taknocken.  När den väl var på plats satt den inte fast för hårt utan det var lätt att bara dra ned slanorna och släppa fågeln fri. Tuppen fungerar väl inte som vindflöjel men snurrar ändå ganska lätt där uppe då en liten stålkula och en hel del smörjfett placerats i botten på det rör som håller tuppen på plats.

0015Stefan på väg upp med kyrktuppen som tillverkades 1929 av Nils Asplund.

0002
0008
0021
Nu återstår bara avslutningen här uppe vid nockens mitt . . .

0006

OK, säger Stefan, nu är arbetet klart…

SE också 26 foton av Stefan Nilsson:

Ballongfärden – Stefan Nilsson i bild och text om en märklig resa över Bygdeå

¤ ¤ ¤

AVSLUTANDE NOT

BYGDEÅ nämns för första gången i en historisk urkund år 1314. Bygdeå var i början på 1300-talet en ung och liten församling men måste redan då ha haft en lång bebyggelsehistoria och en icke helt obetydlig kyrkohistoria.

Biskop Bilberg antecknade ”att Bygdeå kyrka synes vara den äldsta i Norrlanden, så framt den skriften är sann, som finnes på gavelen och haver ett årtal efter Kristi börd 1169. Dock kan man väl tro att kyrkan är så gammal, såsom uppbyggd uti Sankt Eriks tid, då den kristne religionen i Sverige gjorde stort framsteg, fast hon med de påviske villfarelser var besmittad. Vi sågo där ock ett beläte av en helig man, som hade stått i skogen bredevid vägen vid pass en mil från kyrkan, dit allmogen fordom, som hade lång väg till kyrkan, sammankommit att göre sine böner”.

Källa: Bygdeå församling Historik

Bygdeå kyrka är en av övre Norrlands äldsta stenkyrkor och byggdes 1539. Det är troligt att den nuvarande kyrkan står på platsen för en medeltida träkyrka.

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. 5 oktober, 2009 17:13

  Fantastiskt att se något som jag faktiskt missat på tidigare färder norrut. Min morfar, Erik Hammarberg (familjegraven på Hörnefors kyrkogård) är född i Bygdeå. Säkert var han döpt i denna kyrka också. Som utbildad smed hamnade han bl a i Hörnefors och enligt kyrkoböckerna där dog han ung – lunginflammation tydligen. Vinterbadare, faktiskt, fick jag veta.
  Tack för verkligt fina bilder!
  Henri Högberg

 2. 5 oktober, 2009 17:47

  Var någonstans i Bygdeå var din morfar Erik född? Vilken by? Bilderna som Ulf och Stefan har tagit är alldeles förträffliga gallerier över socken och kyrka.

  Fråga på bygdemål: Vårschnånstans jer n’Henri numer bosatt då? Själv bodd ja i Skinnarbyn på mejerie, fast numer bor ja ve Vätterstranna…

  • Henri Högberg permalink
   16 februari, 2011 14:37

   Ja, den där frågan missade jag ju alldeles! ´n Henri bor i Skåne/Österlen sen många år. Hemorten Umeå lämnades tidigt för vidare färder ut i Europa och senare journalistjobb bl a i Helsingborg och Göteborg. Byn där jag bor heter Södra Mellby (Kivik) med en fantastisk utsikt från arbetsfönstret. Och just här har vi bott sen 1984…
   Men man kan förståsch int´sluta ve´ jobbet häller! Slå in På Österlen, alternativt http://www.osterlen.tv/osterlen så hittar du vår tidskrift.
   Mer att säga är att en kulturell gosse som skriver för Västerbottens Kuriren fick för sig att skriva om mig förra året. En 2 timmar (!) långa intervju per telefon resulterade i en artikel. Rätt fantastiskt, för min hemstads tidning har aldrig någonsin skrivit någonting om mina böcker eller ens det jag gjort för svensk tv och radio!

 3. Henri Högberg permalink
  16 februari, 2011 14:43

  Nu missade jag frågan om Erik Hammarberg. Vad jag förstått var han född just i själva kyrkbyn men hamnade i Hörnefors som stångsmed. Av en ren händelse fick jag se en kort text om honom i en bok hos en granne. Denne Erik var en framstående och skicklig stångsmed. Hoppas jag läste rätt där.
  Min mormor var född i Risinge, Östergötland med namnet Thylin. Hennes föräldrar kom – tydligen – från Tysslingen i Närke och därav namnet Thylin. Hur som helst var fadern också smed och hamnade i Hörnefors och därav blev en fortsättning.
  Eftersom den här siten uppmanas till lämnande av kyrkan vill jag gärna puffa för min mormors kyrka där hon föddes – som ett alternativ att stå kvar alltså – Risinge gamla kyrka. Klicka på bilderna och se en Simson i full karriär. Tala om stångsmeder! Om mannakraft!! Ett besök i Risinge gamla kyrka för en del år sen fick mig nästan att ramla baklänges. Så många målningar, helt orörda, i en kyrka har jag aldrig sett tidigare. En ren Time Trax-upplevelse!

 4. Utgivare av bloggen Dag Selander permalink
  16 februari, 2011 19:26

  Tack, Henri, för dina berikande kommentarer!

Trackbacks

 1. Ballongfärden – Stefan Nilsson i bild och text om en märklig resa över Bygdeå « BYGDEA BLOG
 2. Kyrktaket reparerades 2002 med ryskt virke av finsk kyrktaksexpertis « BYGDEA BLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: