Skip to content

Dick Erixon: ‘Risk för krig på fyra fronter’

16 juli, 2009

DICK ERIXON skriver om Märkesåret 1809 på sin blogg:

I dagens ledare vänder sig Nya Wermlands-Tidningen, med all rätt, mot svartmålandet av den svenska historien. Vilken skillnad mot USA, där historien är levande genom en aldrig sinande ström av böcker, dokumentärer, TV-serier och långfilmer — av skiftande kvalitet, men intresset och nyfikenheten är stor. Inte minst i populärkulturen. I Sverige är vi otroligt dåliga på att popularisera vår historia, göra den levande för att lära känna varifrån vi kommer och varför det blivit som det är.

Är det så att materialet inte räcker för att göra dramatiseringar? Saknas spännande gestalter? Inte alls. Ta bara märkesåret 1809, som nu uppmärksammar att det gått 200 år sedan Sveriges östra rikshalva, Finland, uppgick som storfurstendöme i det ryska tsarväldet. Händelserna det året ger uppslag till fantastiska berättelser i fullskalig Hollywoodanda.

Sverige var hårt trängt 1809. Napoleon hade inget emot om Danmark och Ryssland styckade Sverige mellan sig. Ryssland gjorde anspråk på Finland och norra Sverige, Danmark ville lägga beslag på resten. Detta år kunde det ha blivit krig på fyra fronter samtidigt — i alla väderstreck. Bara genom att lista huvudpersonerna på dessa fronter, kan vem som helst se vilken guldgruva för TV-serier och filmer här finns.

Läs hela historien om de fyra fronterna:

DICK ERIXON Sverige 1809: Risk för krig på fyra fronter

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: