Skip to content

”Bygdefjärdens hemlighet”

8 maj, 2009

DEN 21 FEBRUARI 1808 gick den ryska armén med 24.000 man över gränsen till det svensk-finska riket utan föregående krigsförklaring. Den ryske kejsaren Alexander I hade försökt övertala sin svåger svenske kung Gustav IV Adolf att ansluta till kontinentalblockaden av England, men kungen vägrade. Det gav Ryssland ett svepskäl att angripa Sverige.

1808-1809-års krig var alltså en del av den europeiska maktpolitiken. Den svenska beredskapen för att mitt i vintern försvara den östra rikshalvan var begränsad. Kriget resulterade i att Sverige förlorade Finland för gott.

”BYGDEFJÄRDENS HEMLIGHET” är en musikal som Åsa Lundström, Bygdeå, skrivit manus och regi till. Det handlar om tre ungdomar mellan 12-14 år med helt olika bakgrund. De tillbringar ett par dagar i skogen mellan Ratan och Bygdeå. Handlingen utspelar sig kring tiden för 1808 -1809 års krig där Sverige stred mot Ryssland, men till slut förlorade man den östra rikshalvan Finland.

VK Åsa Lundström Bygdefjärdens hemlighet

Åsa Lundström manusförfattare och regissör FOTO: Ulrika Andersson Västerbottens Kuriren Lär ut en gnutta lokal historia


ROLLISTAN En del av handlingen är verklighetsbaserad. Två av ungdomarna dels kyrkoherdens dotter, Lisa Sofia Genberg, som spelas av Maja Emilsson, Bygdeå och dels överamiralssonen Johan Karl Puke, som spelas av Albin Olsson, Bygdeå, har funnits i verkligheten. Den enda fiktiva rollen en pojke från Holmön, Dag, som spelas av Alexander Hermansson också från Bygdeå.

LÄS mera i Mellanbygden, 7 maj Nr 8/2009, sid 16-17: Ny musikal del av Märkesåret och i Västerbottens Kuriren: Lär ut en gnutta lokal historia samt i Västerbottens Folkblad: Musikalisk krigshistoria repeteras

PREMIÄR 6 juni samt avslutning med kungen, drottningen och kronprinsessan som gäster den 19 augusti. Se: Märkesåret 1809/Roberstfors

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: