Skip to content

”Det sista slaget” med kungligt besök

15 mars, 2009

markesaret-1809

Konungen, drottningen och kronprinsessan kommer att närvara vid ”Det sista slaget” i Sävar och Ratan onsdagen den 19/8. Det kungliga besöket i Ratan är den stora begivenheten under Märkesåret 2009.

Förberedelserna pågår för fullt i dagarna och Ewa Forsman kultursekretare på Robertsfors kommun har agendan full, skriver Västerbotten Mellanbygden.

Den 19 augusti är dagen för kungabesöket i Ratan. Den första begivenheten blir en autentisk landstigning med svenska soldater som gick i land i Ratan för att ta sig vidare till Sävar. Här har man tullat lite på historieåtergivningen. – De anlände egentligen inte den 19:e men vi har sagt att de gjorde det för att Kungen kommer då, säger Ewa Forsman.

Landstigningen ska kommenteras av historikern Martin Hårdstedt och förhoppningen är även att man ska ha en del intressanta gamla båtar i Ratans hamn. Sedan blir det lunch på Tullgården och hela tiden kommer det att pågå aktiviteter utomhus i Ratan. Båtar och skepp ska vara tongivande, folk ska gå omkring i tidstypiska kläder, soldater och ryttare till häst finns längs vägarna och i omgivningarna, mat ”anno 1809” ska säljas i stånd, marknadshandel med konsthantverk ska finnas och mycket mera. Allt ska vara klart till klockan halv två då kungaföljet och förhoppningsvis även allmänheten ska åka till Sävar och titta på det autentiska sista slaget som ska utspelas där.

KÄLLOR:

* Tidningen Västerbottens Mellanbygd – Nr 2 . 12 februari 2009 Sid. 9 (pdf-fil)
* Robertsfors kommun Program
* Märkesåret Sävar och Ratan

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: