Skip to content

Kaptenskan på Bygdeborg och Kapten på Krigssjukhuset

3 juli, 2008

:: ÅR 1809 I MÅNADEN MAJ intränger den ryska armén. Kriget går till historien som 1808-1809 års, samt att Sverige förlorade Finland. På Kaptensbostället Bygdeborg är det Kaptenskan, Högvälborna Fru Elsa Margareta som styr och bestämmer över husor, pigor och drängar.

Arbetet på hemmanet samt i affärsrörelsen går sin gilla gång trots krigsmullret. Fru Elsas make, chefen för Bygdeå compani, kapten N J Thurdfjell ligger sårad i krigssjukhuset i Umeå.

Hjälten vid Oravais är bliven blesserad. Han förmår inte Bostället, oas i fredstid längre kämpa för fosterlandet. Kompaniet förlorade elva man i döda, och är inte längre stridsdugligt. I det krig Sverige så snöpligt förlorar finns ingen soldat från Bygdeå kompani med bland de stridande trupperna.

Vad gjorde kapten Thurdfjell på Bygdeborg när han inte stred för Kung och fosterland? Vår svenska krigshistoria är väl dokumenterad. Föga eller ringa om de hemmavarande, civilisternas leverne under ofärdsåren. Capitainen Nils Jakob Thurdfjell har många anställda vid sitt storjordbruk med brukningsrättigheter i Skinnarbyn~Dalkarlså, Bobacken och Gullmark. Han hade folk i arbete vid sina vattendrivna sågverk i Bjensjöå, Övre Åkulla samt Dalkarlså. Skogs- och flottningsarbetare avlönades av kaptenen. Timret flottades till ramsågarna. Transporterna ombesörjdes av bönderna. De som inte drabbats av tvångsutskrivning av hästar.

Merparten av soldaterna kom från bondehem. Det var en förfärlig tid för mödrarna. För bondmororna. Våldgästning av hungriga soldater. Fiende som vänligt sinnade. Gröt kokt av hö, mättade föga.

— — —

KÄLLA: Västerbottens Mellanbygd, MELVIN JONSSON Bostället, oas i fredstid, pdf.fil VM Nr 10, 12 juni 2008, sid. 14.


VÄsterbottens Mellanbygd Nr 10 den 12 juni 2008

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: