Skip to content

Märkesdagarna 19 och 20 augusti Märkesåret 1809 i Robertsfors

20 april, 2008

:: EWA FORSMAN är kommunens samordnare för Märkesåret. Hon säger, enligt Mellanbygden 6/08, att

under de s.k. Märkesdagarna den 19 och 20 augusti då kriget avgjordes kommer det att bli en officiell ceremoni och en mängd andra aktiviteter. Bland annat finns planer på att visa hur soldatkosten såg ut, resning av en minnessten, komplettering av ytterligare information i Kulturum Ratan, utmärkning av soldattorp och arkeologiska utgrävningar vid skyttevärnet i Ratan. Ett marint tema planeras också eftersom striderna utfördes till havs. Ratan är själva navet men vi kommer att jobba för att hela kommunen ska vara med. Det finns spår av kriget över hela kommunen.

Året kommer att gå i fredens tecken med många olika arrangemang under året. Ett internationellt fredsläger ska hållas i Robertsfors kommun där tanken är att skapa fredsambassadörer, att lära ungdomar lösa konfliktfrågor. En tanke är också att låta barnen jobba med att illustrera fred i skolan och att jobba med antimobbningskampanjer för att motverka ofred, skriver Mellanbygden.

Bildtext:
Planeringen är redan i full gång inför firandet av de 200 åren av fred i Sverige. Bengt Gunnarsson, Karin Elofsson och Ewa Forsman tänker ta tillfället i akt och marknadsföra hela kommunen på flera olika plan under året.

Källa: Freden ska marknadsföra Robertsfors, Mellanbygden nr 6 – 2008, sid. 5 ::

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: