Skip to content

General von Döbeln enligt Elisabeth Goldstein

2 februari, 2008

Romansviten om Generalen Georg Carl von Döbeln1809 ÄR MINNESÅRET som sockenborna i Bygdeå aldrig glömmer. Det som Georg Carl von Döbeln betydde för socknen också efter krigets slut lever kvar. Generalen kunde bara inte lämna Västerbotten efter krigsslutet i augusti. Han stannade och gjorde allt han kunde för att traktens folk skulle få hjälp i den nöd och brist som kriget lämnade efter sig. General von Döbeln gjorde en insats som idag vittnar om en integritet och handlingskraft som socknen aldrig glömmer. Forskaren Anders Dybelius påminner om denna von Döbelns insats.

GENERAL VON DÖBELN har också blivit föremål för en hel romansvit genom sin sentida släkting ELISABETH GOLDSTEIN som för Bygdea Blog berättar:

 

UNDER HELA min uppväxt har jag matats med påpekanden angående generalen von Döbeln. Var jag snäll hemma hos Mormor så fick jag ta ut Döbelns snusdosa ur vitrinskåpet i matsalen och hålla i den. Andäktigt. Likaså visa varsamhet gentemot möbler som stått i hans hem och ärvts vidare i släktled tills de hamnat hos min Mormor och nu mig. Min släktskap är på kvinnosidan och ”räknas inte”. Generalen själv fick många barn, men inget av dem överlevde så länge att de hann få egna. Sonen Napoleon (döpt efter härföraren med samma namn, icke kejsarn, skrev Georg Carl von Döbeln) avled 1847, utan barn. Den kvinna han älskade gifte sig med en annan och då fick det vara med äktenskap för hans del. Men vi stammar från samma föräldrar som generalen, dvs från hans äldre broder Ernst Fredrik, född 1756 och dog 1804. Min mormors farmors mor var Britta Charlotta von Döbeln, yngsta dotter till generalens bror Ernst Fredrik von Döbeln. Av övriga von Döbeln av idag stammar de flesta från den syskonskaran. Från generalens lillasyster Helena Lovisa, född 1759, stammar någon som ni känner från Bygdea Blog – Anders Dybelius. Ytterligare några, stammar från generalens syssling, Wilhelm von Döbeln från Björkholm i Halland, ättens huvudgren. Wilhelm von Döbeln spelar en mycket viktig roll i Georg Carl von Döbeln liv. Så i romansvitens.

 

Berätta om din forskning

 

UNDER NÅGRA ÅR har jag gått igenom de familjearkiv som finns utspritt bland släktingarna och har hittat pärlor och riktiga skatter med tanke på historieforskningen om Döbeln och hans samtid. I mån av tid kommer dokument och foton av dessa fynd att läggas ut på generalens hemsida.

 

Vad har varit utgångspunkten för denna din forskning?

 

Den stora frågan jag brottas med i romansviten är samma som unga människor av idag söker svaret på: vad är det som skapar en människas psyke och gör henne till den hon blev? Döbelns? Omständigheter? Uppväxtmiljö? Hur genereras livssyn och framtidstro? Vad får oss att drömma och motiverar oss så att vi kan överleva och klara kriser i våra liv? Lycka är också en kris. De flesta av oss är mer beredda på att saker går oss emot! Vi håller alla högsta beredskap på att trösta oss och förklara vems ”felets” var. Detta tror jag är de gåtor de flesta människor brottas med under hela uppväxten. Detta måste föras ut och diskuteras. Hur skall vi annars tro på framtiden och inse att goda gärningar är det som ger mest tillbaka i längden? Alla vill vi betyda någonting för någon, synas, accepteras, få vara till på våra egna villkor. Efter vad vårt samvete bjuder. Detta studerar jag med Döbelns hjälp. Vad kan en gammal militär lära oss om detta? Massor! Ja, därför att hemligheten med romansviten är att egentligen handlar allt om kvinnorna i hans liv… om kavaljeren von Döbeln, strategen och taktikern, om tjurskallen och människovännen, mannen med Rousseau i sitt hjärta och i ständig kamp mot dryghet och översitteri.

Detta är värt att ständigt föra ut!

 

Berätta om romansviten!

 

Romansviten blir nog till ett livsverk. Vem är så oförsiktig, att han eller hon ger sig på att skriva sex böcker á 500 sidor om en enda person? Det är vad som har hänt Döbeln under hans liv som är så vansinnigt spännande att materialet kanske kan förmås att tryckas ihop och få plats på alla dessa sidor. På hemsidan ges en bra översikt vad varje bok tar upp under generalens levnadslopp. Utgivningshastigheten kommer att vara:

General von Döbeln: Den Rosa Glipan – finns redan ute, beställs i bokhandeln. Ingen har någonsin beskrivit Döbelns barndom förr! Jag har letat fram familjemedlemmar, deras öden, skolgången hos prästen Jonas Silvius i Tun, hittat bröderna Döbelns betyg, namn på klasskamrater, lärarnas namn och öden, vilka skolböcker användes osv. hur kom det sig att Döbeln ville bli soldat? Fick han den utbildning han ville? Varför begravdes Döbelns far, farfar och lille 1-årige brodern på samma dag? Hur var Döbelns mor? Varför skrev Döbeln ”Min mor hade bara haft två männer, längtade efter en tredje”. Vilken son skriver så om sin mamma?

General von Döbeln: Himlarännan – handlar om 1774-1780, sjökadettskolan, skolkamraten Gustav Mauritz Armfelt, första förälskelserna och erfarenheterna därav, samt vad som händer då Döbeln eskorterar 15-årig den lika gamla hertiginnan av Södermanland, sedermera drottning Hedvig Elisabet Charlotta från Wismar till bröllopet med hertig Carl i Stockholm, deltagandet på slupen Wasaorden, Gustaf III, och beslutet att ”söka äran” och vilja resa till Frankrike. Får Gustaf III:s tillåtelse. Kommer nu under våren.

General von döbeln: Äreklivet – Vistelsen i Frankrike, hos de la Marcks regemente, den fruktansvärda sjöresan till Indien, 700 dör ombord, Döbeln skrev dagbok, Frankrikes strider mot Storbritannien i Indien, därefter vistelsen i 3 månader på en indisk bordell tills med de la Marck själv, tiden hos de la Marck i Paris, Marie Antoinette, sällskapslivet å Versailles tillsammans med von Fersen, Armfelt, von Stedingk, Creutz, Wrede mfl, och skildrar de förrevolutionära stämningarna, Sverige anfaller Ryssland, Döbeln hem, till Porrasalmi i Finland, skottet i pannan, trepaneringen utan bedövning, Döbeln såg på i spegeln, rekreation och fredens lantbrukare i idyllen Önne, Dalsland. Så mullrar kanonerna igen. Denna bok hoppas jag ha klar till i höst.

General von Döbeln: Rikssprängningen – om kriget 1808-1809, uppbrottet från Önne, mamsell Ullström och lille sonen Napoleon får i sista stund följa med till Finland, där skildras alla slag Döbeln var med i, tex Kauhajoki, Lappo, Jutas, givetvis om Sävar och Ratan, Blekåsen mfl. En diger genomgång. Visst finns alla händelserna kring Umeå med! Både de som alltid tas upp och väl hör till allas vår historia – men även de nya, de som en ny forskningsgenomgång stött på. Därtill generalens egna alltid skarpsynta iakttagelser. Breven ur familjearkiven berättar. Har bara tre kapitel klara än men hoppas att den ligger färdig 2009!

General von Döbeln: Nådatider – om 2:dra Napoleonkriget och Döbeln som befälhavare i Wismar, krigsrättegången mot honom, som rusat till Sveriges allierades undsättning mot kronprins Karl Johans order. Arkebuseringsdomen, benådningen mot Döbelns vilja och statsfånge i Vaxholms fästning – med alla privilegier och lönen intakt. Benådningen, och ordförandeskapet i Krigshovrätten – den som dömt honom att arkebuseras tre år tidigare. Se där en upprättelse! Skildrar Döbelns sista kärlek och sonen Leon Victor, som dog vid 3½års ålder. Hittills har namnet på Leon Victors mor varit okänt för forskarna, men jag har lyckats ta reda på vem hon var.

General von Döbeln: Skuggsprickor – romansviten handlar inte bara om Döbeln, nej även om alla dem i hans närhet som han älskade – eller var förbaskad på. Vad hände med dessa efter generalens död? Hur hade han influerat dem? Och dessa honom? Om detta handlar den sista delen och den beräknas utkomma 2011. Finns 200 sidor klara.

Jag skriver på alla samtidigt – ett kapitel i den ena och i den andra, alltefter.

 

Ni i von Döbelnsläkten träffas årligen på Johannes kyrkogård…

 

Döbelns minne lever! Idag är vi några stycken ”döblar” som regelbundet träffas t.ex. vid den årliga kransnedläggningen på hans grav den 16 februari å Johannes kyrkogård. Under augusti månad varje år tar den legendariske komministern i Slottsförsamlingen, Riddarholmskyrkan samt Johannes och Jakobs kyrka, Erland Ros, initiativet till en rundvandring å Johannes kyrkogård – klädd som von Döbeln och berättar om hans liv i första person singular. ”Nar jag var i Umeå, när jag träffade fru Ullström, när jag talade med Gustaf III, hertig Carl, Gustaf IV Adolph, Karl XIV Johan etc” Fullt med folk, brukar komma 300 personer, stilig gammaldags uniformerad mässingsoktett spelar och det hela avslutas med korum invid klockstapeln i solnedgången. Samt med Vår Gud är oss en väldig borg.

 

Förutom arbetet med romansviten är det dags för en stor och längre utställning under våren

 

Om du tittar in på generalens hemsida och går till Evenemang – så får du se ett urval av vad som kommer att ske med anknytning till Georg Carl von Döbeln under de närmaste par åren. Denna vecka tillkommer ytterligare fem evenemang.

I april öppnar jag en stor utställning om von Döbeln i fem salar i Vaxholms Fästnings museum. Skall vara i två år – hela hans liv kommer att passera revy där. Som tur är, så kan historia förena människor mer än fasansfulla krig.

REFLEKTION Romansviten General von Döbeln är en guldgruva med ungefär 3.000 sidor text för den som vill veta mera om denne synnerligen märklige man. Elisabeth Goldstein bidrar till fördjupad kunskap om mannen i fråga, men också svar till frågorna hon ställer ovan som drivfjäder för sin forskning:

Vad är det som skapar en människas psyke och gör henne till den hon blev? Döbelns? Omständigheter? Uppväxtmiljö? Hur genereras livssyn och framtidstro? Vad får oss att drömma och motiverar oss så att vi kan överleva och klara kriser i våra liv? […] Detta studerar jag med Döbelns hjälp. Vad kan en gammal militär lära oss om detta? Massor! Ja, därför att hemligheten med romansviten är att egentligen handlar allt om kvinnorna i hans liv… om kavaljeren von Döbeln, strategen och taktikern, om tjurskallen och människovännen, mannen med Rousseau i sitt hjärta och i ständig kamp mot dryghet och översitteri.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 24 mars, 2008 08:59

    Ser fram mot läsning av bokverket. Utställningen på Vaxholms fästning skall blir spännande att uppleva, men boken måste läsas först så att jag först har mina egna bilder i minnet.

  2. 24 mars, 2008 09:40

    Elisabeth Goldsteins forskning och författarskap om Georg Carl von Döbeln är – som en lekman som jag – upplever det en av de mera imponerande insatserna för att aktualisera betydelsen av svensk 1800-talshistoria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: