Skip to content

n´Spjut Jonk och Svensk Bergspredikan

17 december, 2007

Församlingshemmet

ÅRET VAR 1937 när Församlingshemmet byggdes. Melvin Jonsson var 10 år gammal då. Sjuttio år senare skriver han i Västerbottens Mellanbygd.

Bygdeå (VM)
I oktober fyllde kyrkoherde Hjalmar Westesons församlingshem 70 år. Vid jubileet på nya församlingshemmet berättade Martin Edström om tillblivelsen av hemmet. Martin var med när 14000 kronorbygget uppfördes.

1935 tillträdde Westeson kyrkoherdetjänsten i Bygdeå församling. Tidigt insåg han behovet av en byggnad för sammankomster.

Redan under sitt första år här bildade han en brödrakrets. Vid ett möte hos Hj Norlin i Ratan bildade kretsen en byggnadsförening. Styrelsen bestod av sju personer, tre från byn, de övriga från Bobacken och Dalkarlså. Hj. Westeson, Ferdinand Dahlgren, Gösta B Lundqvist, Alfred Olsson, Erik Dalström, Otto Bäckström samt Hj. Norlin.

Martin berättade något om arbetet när sulan skulle gjutas samt lite om den totala frånvaron av maskinell betongblandare. Hur han samt kusinen Åke Edström med handakraft svarade för blandningen, tillverkningen av betongen, vilket skedde med spadar på ett upp och nedvänt länsbord.

Inget vatten fanns i närheten till betongblandningen. Jonas Persson Spjut från Näs, kallad n´spjut Jonk bar vatten från ett brunn uppe på backen norr om Berghem. Han hade ett ok över axlarna och bar två hinkar.

Vid invigningen den 7 november 1937 skrev länets tidningar bland annat att ”församlingshuset har en längd av hela tjugo meter och bredden tio meter. Det är uppfört i äldre västerbottensstil”. Samt nämndes konstnärlige kyrkoherde Westesons gåva i stora salen, tavlan svensk Bergspredikan.

Jag var tio år vid invigningen och minns med glädje hur högtidligt det var att se samt lyssna till alla talen av de som stod under kyrkoherdens vackra gåva. Tyvärr har tavlan nu fått en undanskymd plats.

Melvin Jonsson

KÄLLA: FÖRSAMLINGSHEMMET 70 ÅR av Melvin Jonsson i Västerbottens Mellanbygd pdf Nr 20/2007

— — — — —

REFLEKTIONER
* Apropå Brödrakretsen minns jag att far kom med i den, medan mor var med i kören ett tag; tacksam för Hj. Westesons relation till oss i Skinnarbyn.
* Finns det flera än Melvin från Hammar´n som kan har ett och annat att berätta om och kring Församlingshemmet? Varför inte skriva en rad eller två?

//DSr

Annonser
One Comment leave one →
  1. 18 december, 2007 00:33

    Weste Westeson har följande kommentar via e-post (071216):

    – Om Spjut Jonk, som bar vatten till bygget, kan sägas att han så småningom kom in i litteraturen:

    Edgar skriver om honom i Rakbladsmannen från Ö-vik (sid 23).

    – Men varför hämtade han inte vattnet i Stubbkällan på andra sidan kyrkogården, det hade varit närmare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: