Skip to content

Föreningen Nordens historieprojekt WW II

8 december, 2007

NordenFINLANDS SAK ÄR VÅR – ett historieprojekt. I samarbete med Riksförbundet Finska krigsbarn (RFK) inbjuder Föreningen Norden till ett studiearbete för att öka kunskapen i Sverige om Finlands historia.

SVERIGES BEFOLKNING har levt i fred i nästan 200 år. Människor i alla våra nordiska grannländer blev på olika sätt direkt indragna i krigshändelserna under 1930- och 40-talen. Med Finland har vi i Sverige särskilda band efter flera hundra års riksgemenskap. Men vi vet inte mycket om hur Finlands krig under 1900-talet präglat den finländska folksjälen. Därför har Föreningen Nordens historieprojekt Finland i fokus i första omgången – på sikt kan arbetet vidgas till hela Norden.

TYNGDPUNKTEN ligger på krigsåren under 30- och 40-talet. Det är många som idag bär på egna minnen från den tiden: svenska aktiva i fadderrörelsen, finska krigsbarn i Sverige eller svenska ”syskon” till dem, finländare som drevs från hus och hem av krigshändelserna i Finland eller som senare har flyttat till Sverige av arbetsmarknadsskäl, osv. Allas erfarenheter är viktiga för att öka vår kunskap om Finlands 1900-historia.

Föreningen Norden har ett stort intresse av att öka kunskaperna om Finlands historia inför Märkesåret 1809, då Finland blev ett ryskt storfurstendöme och Sverige och Finland skildes åt efter 600 års riksgemenskap.

Källor:
* Föreningen Norden
* RFKs hemsida
* Studiehandledning till historieprojektet: FINLANDS SAK ÄR VÅR pdf.fil

— — — — —

REFLEKTION Hembygdsföreningen har här säkert en hel del att dela med sig av. Vem minns inte skolbarnen som kom från Finland efter kriget. Arvo Korvo från Kuopio var ett av barnen som fick bo hemma hos Uhno Isbergs i Skinnarbyn.

/DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: