Skip to content

2009 – inför 200 år efter Finska kriget

8 december, 2007

Robertsfors kommun200 år efter Finska Kriget 1808 – 1809 uppmärksammades med ett seminarium torsdagen den 6 december på Umeå Folkets Hus. Historiska föredrag om händelserna och en översikt över vad som planeras i länet inför märkesåret.

BAKGRUND
Västerbotten, som år 1809 även omfattade dagens Norrbotten, var skådeplats för de sista krigshändelserna i Finska kriget 1808-09. Det stora senaste militära slaget på svensk mark var i Sävar med fortsättning i Ratan under augusti 1809. Västerbotten berördes även av kriget i Finland 1808 då alla sårade i svensk-finska armén transporterades till krigssjukhusen i Umeå. Kontakterna mellan Västerbotten och framförallt Österbotten har genom historien varit omfattande och släktbanden har varit starka. Vatten förenade folk historiskt i möten och handel.

I Västerbotten har man på lokal, kommunal och regional nivå initierat en förstudie: Västerbotten 2009 — förstudie inför 200 år efter Finska Kriget 1809-09 för att klarlägga vad som planeras i regionen inför 200 års minne av 1809 år 2009.

Förstudien ger ett samlat grepp över vilka som är aktiva inom temat och vad som ska göras. Genom möten på lokal och regional nivå med intressenter har klarlagts vilka aktörer som planerar aktiviteter år 2009. Förstudien sammanställer aktörer, aktiviteter och resursbehov samt upprätta ett förslag till regional handlings- och tidsplan för 2009.

Källa: Robertsfors kommun

— — — — —

REFLEKTION Föreberedelserna är nu i full gång runt om i kommunen. Spännande att få höra rapporter om det fortskridande arbetet ute i socknar och byar. Vad händer t.ex. i Ratan och i Skinnarbyn?

//DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: