Skip to content

Landshövding Unckel om Märkesåret 1809

20 november, 2007

Per UnckelLANDSHÖVDING PER UNCKEL skriver 2007-11-12 ”Om ett drygt år – 2009 – ska Sverige och Finland högtidlighålla vad som i praktiken är båda nationernas födelse genom freden i Fredrikshamn 1809. I Sverige leds arbetet av en nationalkommitté under utrikesminister Carl Bild. Jag själv leder den s.k. exekutivkommitté som har det operativa ansvaret.”

Redan nu tas en mängd initiativ för att minnas – och för att titta framåt. Jag tror att just det framåtriktade är särskilt viktigt. Åttahundra år av nära vänskap kan Sverige och Finland använda för att i framtiden tillsammans stå starkare i de europeiska och globala sammanhangen.

Märkesårsarrangemangen börjar i själva verket redan i år. Armémuseum öppnar i december en utställning om 1808-1809 års krig som ledde till att Sverige tvangs avträda Finland till Ryssland. I december inleds också den serie aktiviteter i Västerbotten som leder fram till ”Sista slaget” på sensommaren 2009. Det var i Sävar och Ratan som de sista stridshandlingarna utspelade sig på dagens Sveriges territorium.

Det mera officiella Sverige koncentrerar aktiviteterna under Märkesåret på några speciella arrangemang.

Den svenska och den finska regeringen har redan kommit överens om att hålla ett gemensamt regeringssammanträde 2009. Tanken kommer egentligen från Frankrike och Tyskland som sedan flera år håller denna typ av möten med stark symbolisk och praktisk betydelse. Det svensk-finska regeringssammanträdet kan bl.a. tänkas behandla arbetsmarknaden i de båda länderna och vad som kan göras för att skapa fler jobb tvärs över Bottenviken.

Ett annat viktigt evenemang under 2009 blir en gemensam framtidskonferens om Sverige och Finland i Europa och världen. Här är tanken att staka ut ett fördjupat samarbete inom områdena politik, näringsliv och ekonomi. Ett Märkesår ska ju inte bara vara tidsbegränsad festivitas utan också lägga en grund till en fördjupad samverkan mellan våra länder med bäring också för tiden efter 2009.

Märkesåret kommer att få sin prägel av alla som deltar. Vid sidan om det som nationalkommittén gör spelar också Kulturfonden Sverige-Finland en viktig roll.

Välkommen också du för att ge gamla traditioner ny och framåtsyftande näring.

Per Unckel

Källa: Märkesåret 1809

BILD: Per Unckel, fotograf: Magnus Fröderberg, norden.org

/DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: