Skip to content

Jubileumssession i Åbo den 2 okt 2009

3 september, 2007

Märkesåret och StatsrådetSTATSRÅDET meddelar via ett pressmeddelande att dess särskilda högtidlighållande den 2 oktober 2009 sker i Åbo, den forna huvudstaden. STATSMINISTER MATTI VANHANEN och Statsrådet konstaterar:

Av tradition har Finska kriget och Borgå lantdag studerats och ihågkommits separat och detta har skett i enlighet med de aktuella politiska behoven. Denna gång är tanken den att historien och historieforskarna talar med egen röst. Redan nu ser det ut som om forskningen betonar den europeiska bakgrunden och den helhetsbild, i vilken de politiska och militära händelserna gick in i varandra och samverkade till uppkomsten av det autonoma Finland.

Många av evenemangen genomförs på viktiga slagfält i Österbotten och Savolax samt i norra Österbotten, där freden i Fredrikshamn medförde en ny gräns som kom att starkt påverka vardagen i regionen. Statsminister Vanhanen ansåg det vara positivt att även svenska staten och Kulturcentret för Sverige och Finland förbereder evenemang som hänför sig till märkesåret 1809.

De första huvudevenemangen i anslutning till märkesåret 1809 är två internationella konferenser som arrangeras i februari 2008. Konferensernas tema är händelserna under Finska kriget och under autonomins första tid samt händelsernas internationella bakgrund. I mars 2009 uppmärksammas Borgå lantdag och i september 2009 hålls en internationell framtidskonferens för Östersjöområdet i Fredrikshamn.

Källa: Pressmeddelande 214/2007 Statsrådets 200-års jubileumssession hålls i Åbo

Åbo vapen BILD: Åbo vapen

— — —

REFLEKTION
– Finland låter Åbo, som var huvudstad fram till 1812, och regionen kring staden få en central roll i högtidlighållandet av Märkesåret 1809.
– Enligt Förberedelserna inför märkesåret 1809 tycks det som Finland och dess Statsråd varit ute tidigare i planeringen för Märkesåret än Sverige. Redan den 26 juni 2006 tillsattes en delegation och en kommission för märkesåret 1809. Stämmer det att Finland var ett år före i förberedelsearbetet?

/DS

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: