Skip to content

Märkesåret 1809 på Skalman.nu Forum

2 september, 2007

Skalman ForumETT HISTORISKT SAMTALSFORUM om Märkesåret 1809 har nyligen startats. Läs utdrag och mera om samtalet…OM MÄRKESÅRET 1809 förs historiska samtal allt oftare ju närmare vi kommer högtidlighållandet 2009. Skalman.nu Forum är ett forum för diskussioner kring alla aspekter av vår historia, tillhörande Marcus Wendel och Skalman.nu. Forumet var finalist till Nationalencyklopedins Kunskapspris 2005.

Här nedan följer ett par korta samtalsexempel från Skalman Forum:

— — —

Antiscamp Från: Suomi Finland skriver den 20 Aug 2007 09:40:
– Jag kastar helt fritt in några kommentarer i den intressanta diskussionen.
Emedan det finska folket under den svenska tiden alltid ansåg att Finland var en naturlig och odiskutabel del av Sverige, kunde finnarna aldrig förlika sig med idén om att vara en del av det ryska kejsardömet. det var bäddat för problem, och endast lite över hundra år varade föreningen med Ryssland. Finland hade det dock mycket gott som ryskt storfurstendöme och hade en särskild och viktig plats inom Rysslands gränser. Finland upplevde ett uppsving, inte bara ekonomiskt utan även nationalkänslan stärktes allteftersom ryssarna mot slutet av 1800-talet påbörjade förryskningspolitiken.

Under Ryssland upplevde även Finland en långvarig och fördelaktig fredsperiod. Den perioden var endast avbruten av krimkriget, när allierade styrkor även angrep de finska kusterna. Finska trupper deltog i kriget på Balkan på 1870-talet. Men annars var det lugnt och fint.

1809 visade sig således vara till fördel även för Finland, även om uppbrottet med Sverige det året måste ha känts hjärtskärande för stora delar av folket. 1809 innebar början på en period av stabilitet och nationell uppbyggnad. Om inte Finland skulle ha haft erfarenheten av att ha varit ryskt under hundra år, skulle vi kanske lyda under Stockholm än idag. Svindlande tanke.

För Sveriges del innebar 1809 (eller snarare från 1814, för att vara petig) början på en period av fred som håller än i denna dag. Och det kan väl inte sägas annat om det än att det är till fördel.

— — —

Stefan Lundgren Från: Uppsala den 28 Aug 2007 22:45:
– Någonting som kanske glöms bort när man talar om året 1809 var att dödligheten var hög i Sverige under detta tid p g a rödsotepidemi(dysenteri). Jag som historisk demograf kan nog inte utelämna detta, visst känner jag till det som hände i Finland under samma period. Under detta år dog 96 532 människor mot 64 300 födda barn i Sverige, det var andra året som det blev födelseunderskott i Sverige och detta vände under efterföljande år. Då det blev en viss form födelseöverskott, men det var ju knapp 3000. Visserligen var inte dödligheten så hög som exempelvis under de svåra hungersåren i början av 1770-talet, men det var iallafall en stagnation i befolkningsutvecklingen som blev ännu tydligare på sockennivå. För riket i sin helhet drabbades ingenting alls under dysenteri-epidemin.

Skalman Märkesåret 1809Om den nystartade diskussionen med bl.a. exemplen ovan kan man ta del av på Skalman Forum.

— — —

REFLEKTION Det är glädjande att notera intitiativ som exemplet ovan där samtal förs om historien. Med mera historisk kunskap är vi på alla områden bättre rustade att möta morgondagens utmaningar.

I kommunerna Umeå och Robertsfors med sina respektive slagfält Sävar och Ratan pågår samtal och projekt på olika nivåer i kommunerna och ute i byarna.

/DS

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: