Skip to content

Krigsslutet 1809 uppmärksammas stort

22 augusti, 2007

Mellanbygden Nr 13 den 23 augusti 2007RATAN (VM) Även om det inte synts så mycket ännu ligger man rejält i startgroparna i Robertefors inför firandet av de 200 år av fred som ska uppmärksammas år 2009. Den 19 och 20 augusti 1809 hölls det sista slagen på svensk mark, i Sävar och Ratan. Mellanbygden 13/2007 sid 11

DET VAR PÅ EFTERMIDDAGEN DEN 20 AUGUSTI 1809 som Ratan förvandlades till ett slagfält. Ryska soldater strömmade ner mot stranden i Ratan där de möttes av artellerield från den svenska expeditionskåren som seglat upp från Roslagen. Slaget såg till att hyfsa krigsslutet men kriget var för Sveriges del redan förlorat i och med den pinsamma förlusten i slaget vid Sävar dagen innan.

DE 200 ÅREN FRED som varit sen dess kommer att firas med en nationell jubileumsvecka i augusti 2009. Förberedelserna pågår på många håll i Robertsfors. Från kommunens sida har man gått med i en förstudie inför firandet och kultursekreteraren Ewa Forsman lovar att uppmärksammandet kommer att bli stort.
– Och det ska inte bara bli kortsiktigt. Det ska bli klart för alla hur historien var, säger hon.

RATAN KOMMER NATURLIGTVIS ATT BLI NAVET i firandet men från kommunens sida vill man få in alla byar i arbetet. I förstudien där även Umeå kommun medverkar kommer man att utreda vad man ska satsa på. Alla idéer som finns kommer att inventeras. I Umeå kommun har firandet redan börjat uppmärksammas. I Robertsfors har det varit mer tyst. Men Ewa Forsman är inte orolig även om förberedelserna inletts lite i det tysta.
– Det känns ganska tryggt det vi gjort hittills, säger hon.

LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Källa: Mellanbygden.nu Krigsslutet 1809 uppmärksammas stort pdf. Nr 13 (070823)

BILDTEXT: Ratans by och nejden däromkring lämnade oss efter fiendens retraite en den rysligste tafla af död och förintelse. Gravplatsen i Ratan vittnar om de blodigheter som blev slutet på ett krig, men inledningen på 200 år av fred.

— — —

R E F L E K T I O N Mellanbygdens rapport från Robertsfors och Ewa Forsman gläder alla såväl historiskt intresserade som alla engagerade eldsjälar i hembygden. Det kommer att bli inspirerande att följa det arbete som förberetts och som ska sjösättas ute i byarna med Ratan som ”navet”.

/DS

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: