Skip to content

Hans Maj:t Konungens linjeskepp Adolf Fredrik

3 augusti, 2007

Adolf FredrikBild: Svenska Flottans utsegling från Reval 1790 med linjeskeppet Adolf Fredrik främst Marinmålare Jacob Hägg

RATANS HAMN 20 augusti Märkesåret 1809 står det sista slaget i kriget, vari Hans Maj:t Konungens 70 kanoners linjeskepp ”Adolf Fredrik” tillsammans med de övriga fartygen sätter punkt för det ryska anfallet.

Uno Gradin skriver i sin recension av boken Affairen vid Ratan av Björn Holm följande:

Tillsammans utgjorde flottan inemot 120 segel. Hvart och ett av de tre stora skeppen hade 12 á 14 kanonslupar i släptåg. Åsynen av dessa flytande massor var högst imponerande” noterade Gravallius i sin dagbok.
De fartyg som anlöpte Härnösands hamn var i vart fall två linjeskepp, en fregatt, 44 kanonslupar och sex galärer, således 53 fartyg.

Det största av fartygen var Hans majestät Konungens 70 kanoners linjeskepp ”Adolf Fredrik” med 610 mans besättning. Faryget var 51,7 meter långt och med en bredd på 13,9 meter.

Under resan mot Ratan transporterade ”Adolf Fredrik” också cirka 1 400 soldater, officerare, vapen och annan utrustning som skulle sättas in i striderna mot ryssarna. Det måste ha varit rejält trångt ombord eftersom officerare över fänriks grad ofta hade med sig både personligt bagage och uppassare.
Fartyget kan beskådas på amiral Jacob Häggs målning av svenska flottans utsegling från Reval 1790.

Enligt Gustaf Wachtmeisters ”allerdånigste Rapport till Kongl. Majestät” stupade 35 officerare, 36 underofficerare, 12 musikanter samt 831 man,”corporaler och soldater” vid slagen vid Sävar och Ratan år 1809.

— — —

REFLEKTION
Bygdeå sockens alldeles egen journalist MELLVIN JONSSON, Skinnarbyn, berättade igår vid en förfrågan att Ratan sedan länge har startat förberedelserna inför Jubiléet av Märkesåret 1809. Man har arbetat ut en projektplan som nu finns i kommunen för vidare handläggning och samarbete med socknen och Ratan.

Det här är för många en ny information om ”en gammal nyhet”, vilket givetvis gläder Bygdeå sockens invånare. Det betyder att Robertsfors kommun liksom Umeå kommun uppvisar sina respektive kulturellt-historiska ansvarsåtaganden inför Märkesåret 1809 och Nationalkommittén.

Landshövding Per Unckel – som fått i uppdrag att förbereda agendan inför Nationalkommitténs sammanträde i september under ordf. Carl Bildts ledning – kommer sålunda att se rapporter om projekt Ratan i Bygdeå socken av Robertsfors kommun. Där har den nya kultursekreteraren Ewa Forsman en mängd uppslag och idéer kring projektet uppbackat av KS. Robertsfors som kommun vet sin historiska roll och glömmer inte att Bygdeå socken en gång var det område som idag utgörs av Robertsfors kommun. Här finns en stark känsla för historien och man vet också att kunskap om gammal tid är grunden för en rätt inrikting i vägvalen för framtiden.

Denna nyhet om Ratanprojektet innebär att Märkesåret 1809 ”inte bara” blir slaget i Sävar, utan också Ratan där Sveriges sista krigsskådeplats finns, dagen efter den pinsamma krigsförlusten i Sävar den 19 augusti. Och vad säger oss de tre uttrycken ”Affairen vid Ratan”, ”Träffningen vid Ratan” och ”Slaget vid Ratan” om det som hände den 20 augusti 1809?

Och… det var i Ratan den 20 augusti Hans Maj:t Konungens 70 kanoners linjeskepp ”Adolf Fredrik” med 120 segel såg till att hyfsa till krigsslutet. . .

/DSr

— — —

Källa: Recension Affairen vid Ratan av Björn Holm Uno Gradin

Annonser
4 kommentarer leave one →
 1. Björn Holm permalink
  29 september, 2009 17:22

  Hejsan någon! Kul att se en reaktion på romanen jag skrev och som kom ut 2003, i god tid till 100-årsminnet av Sävar/Ratan. Man kanske skulle kanske ha varit med i somras när det begav sig, minnesfirandet alltså. Jag har ju i alla fall bidragit till grundforskningen kring ”affairen”, och vår älskade industriminister och faktiskt fått ett dedicerat exemplar, och kanske till och med läst om fältprästen Gravallius vid Södermanlands regemente och hans vedermödor. Sedan vore det naturligtvis trevligt att ta del av Uno Gradins recension av boken. Jag söker vidare på nätet. Må gott alla! Björn Holm

  • Björn Holm permalink
   29 september, 2009 17:24

   Tja, det blev 100 år fel i förra textavsnittet. Ettan och tvåan ligger farligt nära på tangentbordet. Björn Holm

 2. 29 september, 2009 18:35

  @BJÖRN HOLM: Det var mycket givande att köpa och läsa din bok med det material du tagit fram. Önskvärt vore ju att din bok kunde finnas i var och varannan bostad i Ratan, i Bygdeå socken och Robertsfors kommun samt alla skolor, eftersom materialet åskådliggör händelserna 1809 på ett så förnämligt sätt.

  Hur vore det att få en förfrågan från denna sockenblogg BYGDEA BLOG om att kanske få ett eller annat från verkstaden kring författandet av Affairen? Det torde finnas både ett och annat att publicera…

  Vänligen
  BYGDEA BLOG
  Dag Selander
  Utgivare

Trackbacks

 1. Författaren Björn Holm kommenterar Märkesåret i Ratan « BYGDEA BLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: