Skip to content

Slaget vid Sävar med GPS. Men Ratan, då?

30 juli, 2007

GPS och Sävar 1809Det finska kriget har man kallat ”Det glömda kriget”. Kanske för att det från svensk sida har uppfattas som ett misslyckande. Det var då vi förlorade Finland till Ryssland. Men i dag möter nutid dåtid, dagens teknik gör det möjligt att med GPS, ta sig runt slagfältet och komma nära det som hände vid slaget vid Sävar 1808-1809.

— — —

Lyssna på reportaget om Slaget vid Sävar (SR P1-morgon 070730)

— — —

DÖD SOLDAT guide på slagfältet – via GPS Två världar möts, Sävar år 1809 och tekniksamhället 2007. GPS-tekniken gör det möjligt att på egen hand ta sig runt på slagfältet i Sävar.
Mera om: Sävar och GPS

— — —

SLAGET VID SÄVAR ingår nu i den digitala världen. Fredrik Palm vid Humlab vid Umeå universitet har hjälpt Sävar hembygdsförening i arbetet.
Sedan många år har Sävar hembygdsförening med flera organisationer byggt upp en kunskap kring vad som hände och gjort den tillgänglig för allmänheten, exempelvis genom teater och utställningar. Sävarslaget på marsch in i nuet

Handdator med GPS

GPS och HUMlab
I HUMlab har omfattande arbete skett kring mobil teknik och positionering med hjälp av GPS. Bl.a jobbar HUMlab med ett historiskt informationsystem (med Sävar 1808-1809 som case) där man med en handdator och GPS får information om den plats där man för närvarande befinner sig. Den plattform vi utgår från är ArcPad som är ett konfigurerbart geografiskt informationssystem (GIS). Som komplement till detta använder vi olika serverlösningar, t.ex. ArcIMS (Internetserver) och i framtiden även ArcSDE (Databashanterare för GIS). Vi har tidigare utfört liknande exjobbsarbeten i samverkan med Datavetenskap men vi är även intresserad av andra kompetenser. I det fortsatta arbetet vill vi kunna kombineraGPS-positioner med moduler för Wlanpositionering.
SE: HUMLab, Fredrik Palm

— — —

REFLEKTION Märkesåret 1809 kommer att ha de historiska krigsskådeplatserna Sävar och Ratan i Västerbotten som svenska markörer.

SÄVAR ligger i Umeå kommun, och slaget vid Sävar har många infallsvinklar och aspekter med många gjorda projekt. Umeå och dess universitet med Sävars Hembygdsförening har redan en hel del konkret att presentera inför Nationalkommittén för Märkesåret 1809, vilket vi gläds över.

RATAN är beläget i Bygdeå socken i en mindre kommun än Umeås, i Robertsfors kommun. Ratan har ett annat scenario med havet och slutstriden dagen efter slaget vid Sävar. Det som hände i Ratan skulle också kunna att GPS:as. Dessutom bodde ju tullmästare Taube, Everts farfar, i Ratan.

Vad säger oss de tre uttrycken ”Affairen vid Ratan”, ”Träffningen vid Ratan” och ”Slaget vid Ratan” om det som hände den 20 augusti 1809?

/DSr

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 19 maj, 2017 06:31

    Ich möchte für Pastor Dale auch meine Hand nicht unoeggogelt ins Feuer legen. Aber das war ja auch nicht mein Punkt.

Trackbacks

  1. 1809 i mobilen kommer i testversion i höst « BYGDEA BLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: