Skip to content

ABC, Fröken & hyssen på Bergets skola

5 juli, 2007

Skolan på BergetBILD FOTOT på ’Berget’ är från tiden 1910-1920 innan huset blev småskolan på Berget Här bodde tidigare länsman Wahlberg, som senare flyttade till Melvins på Hammar´n.

ÅRET 1947 började ett antal förstaklassare i B-skolan på Berget, bl.a. Margaretha, Siv, Ulla, Inger, Yngve och n´Roland. Första fröken hette Hilda Andersson från Hammar´n. ABC-planschen var så vacker där den hängde vid sidan om svartatavlan. Blommorna på katederbordet gjorde det högtidligt för de första timmarna med Fröken. ABC-boken med far som ror och mor som var rar, det var fint. Det var högtidligt. Dass ute på gården. Till Berget hade vi i Skinnarbyn inte långt att gå. Längre var det för Inger i Bobacken och Ulla i Dalkarlså. Från Kustlandsvägen 9 (där jag bodde och där Bygdesnickarn idag finns) till Bergets skola på Bergvägen var det drygt 300 meter att gå.

FRÖKEN HILDA undervisade åk 1 och åk 2. Vi som var nya i 1:an fick nu träffa på 2:Orna som kunde sitt ABC och räknade både gånger och dividerat. Fröken Hilda var en duktig lärare som hade rara och busiga barn 1947. Inte nog med att Fröken Hilda bröt benet efter bara en termin, hon fick vara med om ännu värre ting. På grund av buset. Om det nu var bus. En dag kommer Ruben Lundström instormande till Hildas klass och undrar vad i hela världen ungarna får lära sig. De håller ju på att ta dö på folket här på Berget, sa han ungefär… Alla 1:or och 2:or var rara och duktiga små elever, förutom ett par som råkade ut för otur eller vad det nu var. För n’Yngve och n’Roland var också rara, men ibland gick det på tok. Som den här dagen när Ruben som bor granne till skolan kommer inrusande och fröken Hilda får höra om det hemska som hänt.

Skinnarbyn Centrum Flygfoto Skinnarbyn centrum

RASTERNA VAR KANSKE allra roligast för oss nybörjare i åk 1. Inte bara det som hände på dasset. De redan nämnda gossarna var ute och dejtade med några av tjejerna som satt längst fram, raden bakom satt dessa gossar. En rast när fröken ringt i klockan kom jag på att jag behövde gå på dass. Yngve följde med. Vi kappsprang. För en enda gångs skull hann jag före. Målsnöret blev liksom dassdörren som var låst inifrån. Den ramlade in över någon som råkade sitta där inne. Dörren föll med översidan in över den som suttit inlåst. Ljudet som hördes där inifrån var ett skri som skrämde en liten 7-åring. Som dessutom var nödig. Varför han rusade runt och bakom huset. Och sen in i klassrummet till fröken Hilda och de andra. Yngve satt redan på plats invid mig. Så kommer Ruben. Den som satt på dass där ute var tant Lina Andersson som var närmare 80 än 70. Ruben förklarade att hon höll ju nästan på att dödas av denna illgärning som någon hade bestått med.

EFTERTRÄDDE FRÖKEN Hilda som bröt benet gjorde Fröken Hilda. Som var mamma till Siv och hette Tällstrand som jag sen fick pianolektioner av. Hilda fick ta vid där Hilda slutat. ABC och räknandet. Det var roligt på Berget. Matbespisningen på andra sidan ängen hos a’Alida var också speciellt med en och annan nyhet. Färdigbredda smörgåsar och fiskbullar och mjölk. Vilken fest! Pianot var svårt. Men Yngve och Arvo Korvo hos Uno Isbergs vi friidrottade på egen gjord arena nedanför mejeriet. Där hoppades det längd, höjd och diverse annat som hör till friidrottens värld. Dessutom var det ju året efteråt 1948 OS i London med Arne Åhman som tog Guld i tresteg och som tävlade i Skinnarbyn sommaren efteråt. Livet för småskolegrabbarna var inte bus utan otur en gång samt mycket lek och hopp och spring.

SKOLRADION HOS TORA var nåt alldeles extra. Margareta såg allt till att en och annan gosse, särskilt n’Roland följde med i tid in till gamle farbror Lundströms hushållerska Tora som försåg Skolfröken och hennes disciplar med Skolradio. Vi lämnade alltså Bergets skola och gick över gården hem till Lundströms. Det betydde att Tora fick vara Fröken Hildas extrapersonal. Ja, vi hade ju två fröknar Hilda och en tredje i åk 2 som inte hette Hilda utan Dagmar Dahlgren. Undrar om Fröken Dagmar berättade för kyrkoherde Hjalmar Westeson och hans fru om att jag busade med Mim och drog i hennes långa fläta? Och de var så vackert flätade och långa. Confiteor: Lite Emil-hyss hade jag nog; det vara inte bara n’Yngve som var bäst i den grenen… Mim, vet du om mamma Ulla undrade över hyssen på Berget? Eller berättade du inte? Tack!

— — —

ÅRET VAR 1947 och 1948 På 1920-talet såg det ut så här i Bygdeå skola. Några släktingar som igenkänns?

EFTERTANKE Min första lekkamrat var Margaretha som bodde alldeles intill. Vi lekte som bäst när vi var 4-5-6 år. Sen blev det Yngve för min del när han flyttade ned på Helge Jonssons gård. Margaretha hittade sina tjejkompisar. Yngve och Margaretha och jag håller kontakten. Att få samtala med dem som under den gångna veckan känns mycket speciellt. Det som händer de första åren i en människas liv är grundläggande för hela livet. Det tror jag att vi alla tre – och alla andra – kan intyga…

/DSr

Fotnot
Det fullständiga namnet på n’Roland är Dag Roland Selander (förnamnsbyte 1962)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: