Skip to content

Statsheraldikern om sigillavtryck & stamp

3 juli, 2007

RiksarkivetRIKSARKIVET Henrik Klackenberg

E-BREV FRÅN RIKSARKIVET Statsheraldiker Henrik Klackenberg (070703):
Den bild som är beställd kommer på grund av semester att levereras tidigast i slutet av nästa vecka, men knappast senare än inom en månad från idag.

Såsom svar på dina frågor [se frågor nedan/DSr] kan jag meddela följande:

(1) Om sigillavtrycket från 1618 är inte mycket mer att säga än att det är i låg relief och därför otydligt och svårtolkat vad gäller fågelarter. Jag är inte heller så säker på att sigillgravören var ornitolog.

(2) Jag tror inte att det finns stort hopp om att återfinna den sigillstamp som användes 1618. Du nämner själv lokala museer och arkiv som institutioner där du sökt. Det är de naturliga platserna att söka på, möjligen kan man tillägga hembygdsföreningen. Den uppgift som cirkulerar om en sigillstamp från 1300-talet tror jag inte mycket på. Jag känner inte till något sockensigill med så hög ålder. De allra flesta är kända tidigast från decennierna kring 1600.

(3) Det finns utöver vad som sagts i vår skrivelse 1975 inget ytterligare att tillägga i fråga om val av heraldiskt motiv för Robertsfors kommuns vapen.

— — —

BYGDEA BLOG:s FRÅGOR TILL RIKSARKIVET (070703):
(1) Skulle du som heraldiker och specialist också vilja säga något om det sigill som sänds mig som digitalfoto, vore jag ytterst tacksam.

(2) Finns det månne några befintliga möjligheter att på något sätt efterforska vart sigillstämpeln i original kan finnas? Muséerna och La i Västerbotten och Härnösand har tydligen inte hittat den i sina arkiv.

(3) Har du någon kommentar till att Robertsfors kommun kunnat specificera trasten i sitt kommunvapen såsom varande en koltrast? Finns i Riksarkivet någon dokumentation till detta? Se skrivelsen från Riksarkivets heraldiska sektion 1975-08-01 Dnr 195/75: Bygdea Blog/Sigillfrågan

— — —

FAKTAKOMMENTAR Henrik Klackenberg ger oss en viktig faktaupplysning. Under resans gång har uppgiften om sockensigillets ålder angetts till 1300-talet, vilket icke är möjligt enligt Riksarkivets statsheraldiker. Han ger följande information: ”sigillstamp från 1300-talet tror jag inte mycket på. Jag känner inte till något sockensigill med så hög ålder. De allra flesta är kända tidigast från decennierna kring 1600.” Sigillet har sin historia från decennierna kring 1600-talet.

— — —

REFLEKTION Kan det vara så att Bygdeå Hembygdsförening vet vart sigillstampen tagit vägen? Det är faktiskt inte kontrollerat, fast jag litade och litar på Sven-Olof Hägglunds muntliga rapport om att den skulle finnas i Härnösand…

För övrigt verkar det som om vi kommit till vägs ände i sökandet efter sigillstampen. Något svar på trastfrågan får vi näppeligen. Dessutom svarar ju statsheraldiker Henrik Klackenberg enligt ovan med viss humor: ”Jag är inte heller så säker på att sigillgravören var ornitolog.” Med Robertsfors kommunvapens koltrast får vi nu låta oss nöja, så klart. Deras val av trast var säkert välgrundat. Fast, en liten fråga återstår: Finns det något protokoll från beslutsunderlaget? Vad säger Arkivet i Robertsfors kommun?

/DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: