Skip to content

Riksarkivet, Sockensigillet och Koltrasten

4 juni, 2007

Sockensigill HISTORIEN OM SOCKENSIGILLET om hur det såg ut och om det var en koltrast som avbildats – närmar sig måhända en slutlig lösning. Idag den 4 juni har en skrivelse sänts från Landsarkivet till Riksarkivet. Läs skrivelsen…

SKRIVELSE FRÅN LANDSARKIVET

Härnösand 2007-06-04

Till/
RIKSARKIVET

Forskarförfrågan från
Dag Selander
Jönköping

Vill ha en kopia/foto av Bygdeå sockensigill som lär ha existerat sedan 1300-talet. Enligt ett brev från Riksarkivets heraldiska sektion, ställt till Robertsfors kommun och daterat den 1 augusti 1975, har aktuell sigillbild påträffats i ”Älvsborgs lösen 1613, femte terminen, mantalslängd, vol. 55”, och det är alltså den som beställaren önskar avbildad.

Han har fått uppgift om att själva sigillstämpeln finns i Härnösand, men den har inte påträffats varken på Landsarkivet eller Länsmuseet.

Det pågår tydligen en nätdiskussion om nämnda sockensigills utseende:
https://wordwithworks.wordpress.com/tag/bygdea-sockensigill/

Avslutar härmed vårt ärende (HLA 210-2007/10912) i denna fråga.

Louise Nyberg
Arkivarie
Landsarkivet i Härnösand
Avdelningen för forskarservice

————————————————

KOMMENTAR

Såsom framgår av brevet ovan från Landsarkivet i Härnösand har tydligen det gamla sockensigillet ”gått upp i rök”; det återfinns tydligen inte. Men i allra bästa fall finns det kvar, eftersom kyrkoherde Sven-Olof Hägglund muntligt lämnat uppgiften att sockensigillet faktiskt finns i Härnösand. Efter Hägglunds eminenta forskning om Bygdeå församling sätter jag tilltro till hans uppgift, och väntar mig att Sockensigillet från Bygdeå dyker upp ur gömmor eller lådor i Härnösand eller måhända RA i Stockholm eller från ”någonstans i Sverige”.

Nu väntar vi på bilden från ”Älvsborgs lösen 1613, femte terminen, mantalslängd, vol. 55”, vilken vi väl får nöja oss med så länge. Det var inte denna jag ”beställt” utan en bild av det konkreta Sockensigillets stämpel.

/DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: