Skip to content

Rickleå: Största byn med Neting och Lax

27 maj, 2007

Största byn med Neting och Lax Foto: Netting eller ”neting” Rickleå BildarkivRICKLEÅ i Bygdeå socken är mest känd för netingen och laxen. Byn omtalas första gången i skrift 1337. Då testamenterade Gudlev Bilder ”Till förmån för sin och sin hustrus avlidna själar” till Uppsala domkyrka halva laxfisket vid ån Norbygdho, dvs. Rickleån, och ett halvt torp vid samma å.

LAXAR TILL UPPSALA ÄRKESTIFT
Cirka 25 laxar levererades årligen mellan Rickleå och Uppsala Domkyrka. En lång och ibland farlig resa. År 1497 kapades laxsändningen av Sten Stures folk.

GUSTAV WASA
Under Gustav Wasas reformation drogs laxfisket i Rickleå in till kronan. Rickleåbönderna fick arrendera fisket mot en fast avgift, som motsvarade ungefär en tredjedel av fångsten. Med ledning av arrendeavgifterna har man kommit fram till att fångsterna i medeltal torde ha rört sig om 50-100kg lax/år.

JOHAN III OCH SÅGVERKET
1573 fick byn en s.k. instruktion från Johan III att man skulle bygga ett sågverk i kvarnforsen i Laxbacken. Detta sågverk var ett av de två första sågverken som uppfördes i Västerbotten.

1583, sålde Johan III laxfiskerätten i Rickleån för 160 daler till byamännen i Rickleå, som dock fick fortsätta att betala avgifter och utlagor i samma utsträckning som tidigare.

RICKLEÅ PÄRLFISKE
Under dessa tidevarv var Rickleån också en känd pärlfiskeälv.

STÖRSTA BYN I SOCKNEN
Rickleå hade på Johan III:s tid hunnit bli en förhållandevis stor och betydande by. Den omfattade 1539 tio ”rökar” eller gårdar och var därmed störst i socknen. År 1750, när antalet gårdar i flera byar i trakten hade minskat till följd av de svåra påfrestningarna under de många krigsåren, hade Rickleå vuxit till femton gårdar.

MERA OM Rickleå historia och om Rickleå. Se också Rickleå Bildarkiv samt mera om fisket i Rickleå älvdal.

REFLEKTION Livsmedelsbutiker med högklassiska exklusiva varor säljer Västerbottensosten, Rickleålax samt inte minst Nettingen. Att ha bott och levt i Bygdeå socken med förmånen att få äta den stekta rökta ”netingen” tillsammans med mandelpotatis och vitt tunnbröd och kall mjölk – den vet vad denna läckerhet är värd. Netingen är inte bara i klass med surströmming vad gäller kulinariska upplevelser utan ett snäpp högre… Västerbottensosten och Netingen är Kungarna i klasserna ost respektive fisk, nationellt och internationellt. Dessutom har båda rötter i Bygdeå socken, Skinnarbyn respektive Rickleån.

/DSr

Fotnot
Kännare av Västerbottensostens historia reagerade inför textens avslutning. Västerbottensosten har sitt ursprung i grannsocknen och Burträsk, men den tillverkades i bl.a. Bygdeå och Ånäset med nog så hög klass. Under ett antal decennier tilldelades också just dessa mejerier 1:a-priser för sin högklassiskt utmärkta produktion av Västerbottensost.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: