Hoppa till innehåll

Bygdeå 1314 och Bygdestenen 1323

15 maj, 2007

Karta finnpro2000 KARTA Vesi yhdistää Förenat av vatten (finnpro2000)

BYGDESTENEN 1323
Bygdestenen var gränsmärket mellan Sverige och Novgorod, Nöteborgsfreden 1323; det betyder att även ryssarna var före svenskarna i Bottnen eller Kvenlandet. Gränslinjen går från Vasa över Bygdestenen i Bygdeå och in mot Norge. Bygdestenen är inte med på några nutida svenska kartor, och inte heller skyltad på något vis, men den ligger norr om Ratan mitt i ett sommarstugeområde (se bild nedan).
Ärkebiskop Olof Björnsson inledde vid en ”resa till Umeå 1324 ett omfattande kolonisationsföretag i landet norr om Bygdeå” (Sven-Olof Hägglund, sid 38). Mera om Bygdestenen: finnpro2000

Bygdestenen - BygdeBildDatabas Foto Bygdestenen: BygdeBildDatabas

Bygdestenen ligger som en påminnelse om istiden längst ut vid Bottenviken. Intill stenen finns ett antal sommarstugägare. Gunnar Jonsson är närmaste husägare intill stenen. Stenen var känd för att innehålla en avsevärd massa huggorm, varför besök gjordes med försiktighet. Stenen ligger mitt emot Prästskär vid inloppet till ”varpet” där barnkolonin fanns längst in i viken, i Sundudden. Fiskarna i Dalkarlså hade sina fiskebåtar längst inne i viken och även Knut Norman byggde sig en stuga där. Manufakturhandlare Pettersson byggde också. Normans stuga ägs idag av Karin Norman. Björkmansgården är en församlingsgård med anknytning till Prästskär och till Bygdestenen.

BYGDEÅ 1314
Ärkebiskopsdömet i Uppsala, biskopsdömena i Linköping, Skara, Strängnäs, Västerås, Växjö, Åbo var de biskopsstift som fanns i riket på 1300-talet enligt Konung Magnus Erikssons landslag – konungabalken: biskopsdömen.

Bygdeå omnämns första gången i historisk urkund 1314 i samband med den s.k. sexårsgärden som upptogs till korstågshjälp. Nils Kettilsson var ärkebiskop åren 1305-1314 och våren 1314 gjorde han en resa till Norrland. Olov Björnsson (1314-1332) efterträdde Nils Kettilsson som biskop över Bygdeå socken.
År 1324 var ärkebiskop Olov på visitationsresa i Norrland och dessa Västerbottens kusttrakter.
Biskop Heming Nilsson (1341-1351) – inte att förväxla med biskop Hemming av Åbo (1338-1366) – gjorde under 1346 en sjöresa upp till det som idag motsvaras av Luleå stift, varför han säkerligen stannade till vid Norrlands kanske viktigaste hamn i Bygdeå sockens Ratan. Syftet med hans resa till Torne var att få till stånd klara gränser mellan biskopsdömena i Uppland och Åbo – ett möte som ägde rum mellan biskop Heming av Uppsala ärkestift och biskop Hemming av Åbo.

1300-talet geografiska indelning: NORRLANDEN (Norrland & norra Finland), NORDANSKOG (Svealand), SUNNANSKOG (Norra och mellersta Götaland) samt ÖSTERLAND; se: Biskop Hemming i Åbo. Se också Åbo i Österlandet & Nordanskog

Forntida karta Skandinavien KARTA Norden i forntidenSuecia Antiqua et Hodierna Tryckt 1695.

Källor Bygdestenen, Ärkebiskopsdöme etc: Sven-Olof Hägglund, Bygdeå församling, sid. 37-47, Om Sundudden och Bygdestenen idag: Lage Jonsson (070515)

/WA, LJ, DSr

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: