Skip to content

Kriget 1809 i Ratan och ryssen i socknen

13 maj, 2007

RATAN den 20 augusti 1809

Strax före klockan tre på eftermiddagen den 20 augusti 1809 förvandlades Ratan till ett slagfält. Våg efter våg av ryska soldater strömmade ner mot stranden där de möttes av artillerield från den svenska expeditionskåren som seglat upp från Roslagen med 120 fartyg och 10.000 man. I hamnen låg kanonsluparna sida vid sida och batteriet med sju kanoner på ledskär och ytterligare två på Rataskär gav fyr in mot byn. I över fyra timmar fortsatte striderna, men framemot åttatiden på kvällen insåg den ryska befälhavaren general Nikolaj Kamenskij det hopplösa i situationen och beordrade reträtt.

Kamenskijs situation var kritisk. De senaste dagarnas strider hade tagit hårt på manskapets krafter. Kamenskij anade dock den svenske befälhavaren Gustaf Wachtmeisters osäkerhet, så när han sammankallade ett möte samma kväll utfärdades ett hot: Om inte de svenska trupperna inskeppades och flottan lämnade Bottenviken skulle han anfalla på nytt. Kamenskij skulle sätta in hela sitt artilleri som var på väg till Ratan från Umeå. Redan klockan elva på förmiddagen den 21 augusti var embarkeringen avslutad. Den 17 september undertecknades fredsavtalet i Fredrikshamn med resultat att Sverige förlorade Finland till Ryssland.

KÄLLA: Ratan

BYGDEÅ SOCKEN med Ratan och Sävar kom att bli ortsnamn i Västerbotten som minner om en historisk vändpunkt i svensk historia. Ryssland erövrade Finland och Sveriges storhetstid var definitivt slut.

Lördagen den 19 augusti stod slaget vid Sävar, då ryssarna förmådde general Wachtmeister att gå till reträtt. Nionde söndagen efter Trefaldighet den 20 augusti 1809 var dagen man minns, då de svenska trupperna i Ratan fick ryssarna att dra sig tillbaka. Den ryska armén drog landsvägen norrut förbi Storsandsåsen mot Dalkarlså och riksvägen hemåt förbi Skinnarbyn. Vid Bygdeå kyrka stannade man säkert till för korum med anledning av att en general dödats i Sävar i början av augusti och begravts vid Bygdeå kyrka. Frostkåge gästgivaregård norr om Skellefteå blir platsen för tecknandet av vapenstillestånd den 2 september 1809.

UPPE PÅ PRÄSTBERGET intill Bygdeå kyrka fanns inte längre Upplands regemente förlagt; deras uppgift hade varit att bevaka kustvägen och transportvägen för den ryska armén förbi Skinnarbyn, enligt Alfred Hjelmerus. De två kanonerna hade regementet nu tagit med för reträtten från Ratan. Alfred Hjelmerus skriver:

För att betäcka arméns rygg under dess rörelse söderut användes Upplands regemente, utan dess jägare, men med två kanoner under överstlöjtnant Erik Stures befäl till Bygdeå och intog ställning å en höjd söder om kyrkan. Dess verksamhet blev dock inskränkt till uppsnappande av några ryska proviantforor, såsom framgår av en order från högkvarteret i Ratan innehållande underrättelse, att 17 st. nötkreatur eskorterade av 2 kosacker ankommo till Bygdeå och en transport av 500 st. får för ryska armén förväntades i dessa dagar. En detachering till Bygdeå var naturligtvis militärt oundgänglig, hur stor den skulle göras, var, såsom så mycket på krigföringens område, en smaksak, men nog var det skada, att ett helt regemente med 2 kanoner sålunda skildes från armén.

PÅ FJÄRDBRON nedanför kyrkan berättas det att en ung man med häst och vagn en dag kom från Näs och därvid mötte ryssar som kom från andra hållet. Han hade hört talas om allt som sagts om hur ryssen for fram emot befolkningen för att få mat och skaffa sig hästar. Nu anade han oråd och hoppade av vagnen han satt på. Hoppade upp på hästryggen, slet ur selpinnarna och på så sätt räddade husbondens häst i full galopp. Ryssarnas framfart för att skaffa mat och häst hörde till socknens erfarenheter, men så fasansfulla som de skildrades särskilt söderut var de inte.

KYRKOHERDEN i Bygdeå under krigsåret 1809 var Jonas Genberg (f. 1759, d. 1819) samma år avlade sin teologie doktorsexamen. Kyrkoherden fick också vara med att ombesörja begravningen av en dödad rysk general på Bygdeå kyrkogård. Mot en ersättning av 75 rubler skulle en gravsten med inskription ombesörjas. Den stupade ryssen var generalmajoren och riddaren Semen Stefanofs son Gotofsof, som ”dödades i strid den 7 augusti 1809 vid Sävar”. (Gravstenen finns vid ingången till Bygdeå kyrkas sakristia.)

FÖRKLARING till dateringen ”7 augusti”:  Mauno Lassila skriver i sin kommentar nedan ”Det står att den ryske generalen Gotofsof dödades den 7 augusti. Ryssarna hade den gamla tideräkningen som låg 12 dagar efter. Han sårades alltså den 19 augusti och dog under transporten norrut.”

BYGDEBORG Kapten för Bygdeå kompani med boende på Bygdeborg var N. J. Turdfjell som under finska krigets senare skede insjuknade och vårdades på krigssjukhuset i Umeå 1809.

Källor:
Sven-Olof Hägglund, Bygdeå församling
Einar Svartengren, Svenska Officersboställen i Västerbotten
Hans Högberg, Berömda svenska slag
Björn Holm, Affairen vid Ratan
Alfred Hjelmerus, Västerbottens läns historia och beskrivning. Kring Västerbottens läns nedre terassland.
Walter Asplund, muntligt i samtal om Fjärdbron

/WA, DSr

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Mauno Lassila permalink
  8 oktober, 2007 13:42

  Det står att den ryske generalen Gotofsof dödades den 7 augusti. Ryssarna hade den gamla tideräkningen som låg 12 dagar efter. Han sårades alltså den 19 aug. och dog under transporten norrut.

  • 19 maj, 2017 06:50

   A really good answer, full of raaiintloty!

  • 5 september, 2017 07:47

   I’ve seriously been there with catty girl friends, and I never got along with other women very well myself so I totally understand. I have 2 female friends who are like sisters (I’ve known them since birth, literally) but other than that, I trust few women, and befriend few. That’s why I love being a blogger- I’ve met so many amazing women- and I appreciate it so much!

 2. 8 oktober, 2007 14:52

  Tack, Mauno, precis så är förklaringen. Han dödades under slaget i Sävar. Korrigeringen av datum lagd till texten ovan.
  //Dag Sr

Trackbacks

 1. General Semjon Stepanovitj Gotovtsov stupad i Sävar med gravsten i Bygdeå « BYGDEA BLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: