Skip to content

Sockensigillets trast en Björktrast, eller…

11 april, 2007

Koltrast eller Björktrast?
SOF/Sveriges Ornitologiska Förening har fått följande fråga från BYGDEA BLOG om sockensigillets trast som blivit Koltrast i Robertsfors kommunvapen:

– FANNS KOLTRASTEN I VÄSTERBOTTEN PÅ 1300-TALET?
Bygdeå socken har en trast i sitt sockensigill från 1300-talet. Enligt Robertsfors kommunvapen är tolkningen att den trasten var en koltrast…

SVAR:
Skaparen av sigillet verkar medvetet framhäva ett mönster på ryggsidan av fågeln… eller är det bara för att markera fjädrarna?

Om det är så att förebilden till fågelsigillet hade en speciell teckning på ”skuldrorna” samt övre delen av ryggen, skulle det kunna vara snöskatan, björktrasten, som är förebilden.

Men konstnären har även gjort vingarna i en speciell hållning – björktrasten kan slå så där med vingarna när den varnar.

Även staren har ”prickar” på ryggsidan och flaxar dessutom karakteristiskt och lite mekaniskt med vingarna då den sjunger särskilt exalterat.

Namnet stare nämns första gången i skrift så tidigt som 1339 – se Bernström, J. (1956–1976) i Kulturhistoriskt Lexikon för Nordisk Medeltid (bd 1–10) där det finns talrika artiklar om fåglar!

Starens häckningsområde under mitten av 1800-talet nådde allmänt upp längs norrlandskusten till Umeå. Så var det ungefär med koltrasten då också.

Min egen gissning är björktrast, den fågel som kallades snöskata när jag växte upp i Bergslagen i början av 1950-talet. Björktrasten är också en av de typiska Norrlandstrastarna, vilket nog inte koltrasten var förr.

Göran Andersson, 2007-04-11
SOF Sveriges Ornitologiska Förening

== == == == ==

Update
TILLÄGG (070411): Se bloggposten: Snöskata – Koltrast år 1300 i Bygdeå? /DSr

== == == == ==

Update
SE SVAR (070412): från Naturhistoriska riksmuseet om koltrasten… /DSr

== == == == ==

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: