Skip to content

Kaptenssätet Bygdeborg

23 mars, 2007

SKINNARBYN
I Skinnarbyn, kyrkbyn med anor så gamla, att helgedom kom till under Helige Eriks dagar och ordet där förkunnades för första gången från predikstolen en höstdag år 1169, förlades 1689 kaptenssätet Bygdeborg som hem åt kaptenen å dåvarande Bygdeå kompani.

Så skriver Einar Svartengren i Svenska Officersboställen i Västerbotten, sid 46ff, och fortsätter:

Vid en krök av kustlandsvägen Umeå – Skellefteå, ej långt från det åldriga templet, prästgården därinvid, erhöll gården sin plats. Enligt ett dåtida landstingsbeslut hade gården uppförts redan 1688 av socknemännen.

Den för stället avsedda jorden låg i Öndebyn och Skinnarbyn, ehuruväl bostället de första åren efter sin tillkomst icke erhöll någon som helst jord. En vid utsikt ter sig för ens öga från gårdens trappa utöver den rika jordbruksbygden, och det invid kyrkan liggande lilla Prästberget höjer sig som en lockande ö över åker- och ängsmarkernas vida slätt.

I närheten leker och sprudlar i yster yra den egentligen ej alls så stora Storbäcken, där nejonögon och ål understundom blevo delikata rätter på herrar kapteners middagsbord.

Från Helige Eriks dagar
Den svenska kristenheten har i detta historiska perspektiv med anor från Helige Eriks dagar och Mässans firande redan en höstdag år 1169, samt med Gustav Vasas monstranshämtande på 1500-talets trots sakristians tre nycklar ett katolskt-reformatoriskt vittnesbörd som minner om Evangeliets källa långt ned i den apostoliska första Fornkyrkans tid. Vi skönjer historiens vingslag från von Ahns handelsbod i Bygdeborg; med rötter i kyrkans historia i medeltid och Fornkyrkotid. Till detta kommer Skinnarbyn och socknen Bygdeå som en urgammal svensk handelsplats av bl.a. bärnsten, djurhudar m.m.

/LJ, DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: