Skip to content

Från Bygdöj bara 4 öre till Korståg 1314

23 mars, 2007

Namnet BYGDEÅ
Det finns flera teorier om namnets betydelse. Sven-Olof Hägglund som skrivit den kyrkliga sockenkrönikan från äldsta tid Bygdeå församling menar att professor Lars Erik Edlunds förslag är det mest troliga. Denne menar att det är fråga om ett ursprungligt önamn, Bygdöj. Namnet avser den ö på vars sydspets den första kyrkan byggdes.

Arkeologiska fynd
Trakten har varit befolkad mycket längre tillbaka än medeltiden, vilket intressanta fornfynd visar. Det märkligaste fyndet som påträffades vid en grävning för en ladugård i Flarken utgörs av en bältesprydnad. Detta fynd tillhör en prydnadstyp som enbart finns i sydligaste Skandinavien och Danmark. Dateringen går långt tillbaka i tiden, nämligen till omkring 1300-talet f. Kr.
Ett föremål från bronsåldern omkring 800 f. Kr har påträffats i Åkulla som visade sig vara delar av ett spjutskaft; längd 2,4 meter och diameter 1,3-2,2 centimeter.

Korstågen
Bygdeå nämns första gången i en historisk urkund år 1314 i en skattelängd – den s.k. sexårsgärden – som upptogs till korstågen. Skatten hade beslutats av Clemens V i Vienna 1312 och upptogs i hela den katolska världen. Bygdeå utmärker sig i korstågstiden med att betala den lägsta skatten i skattelängden som fördes. Bygdeå bidrog med fyra (4) öre. Skattelängden 1314 omnämner Ume och Bygde socknar.

Hälsingelagen
När denna lag skrevs i början av 1300-talet nämns Uma och Bygda socknar. Lagen tillkom på initiativ av ärkebiskop Olov Björnsson (1315-1332).

Socknen uppstår
Hälsingelagen skildrar hur den organiserade landsändan sträckta sig upp till norra Ångermanland. Kustbygden indelades i skeppslag. Om trakten norrut säger Hälsingelagen att ”ledung” för krigstjänst till sjöss inte utgick för dem som bodde i Uma och Bygda eller norr därom utan att de ”värja själva sitt land hemma”.
Skeppslagen skulle bemanna och utrusta ett skepp. Skeppslagsindelningen sammanföll med tingslagsindelningen och sträckte sig i norr till Uma och Bygda. Socknen i Bygdeå utgjorde ett skeppslag och skulle utrusta ett skepp men ledungsskyldigheten övergick kring 1300 till ledungsskatt. Taxeringslängd upprättad för Uppsala och Strängnäs stift 1312 innehåller också uppgifter om Bygdeå.

Källa: Sven-Olof Hägglund, Bygdeå församling, sid 20ff

/DSr

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: